Meleşcanu: Neadoptarea rapoartelor Bulgariei pe Schengen afectează şi România

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că neadoptarea rapoartelor Bulgariei pe Schengen afectează şi România, având în vedere că cele două state vor intra împreună în acest spaţiu pentru că au o frontieră comună.

Urmărește
7 afișări

Meleşcanu a precizat că orice desincronizare în ceea ce priveşte adoptarea rapoartelor celor două state de către membrii grupului de evaluare Schengen afectează ambele ţări.

Întrebat dacă neadoptarea rapoartelor Bulgariei constituie un obstacol şi pentru România, al cărei raport a fost adoptat, Meleşcanu a răspuns afirmativ. "Răspunsul este clar da, pentru că România şi Bulgaria vor intra împreună în Schengen. Nu se poate pune problema de a intra noi mai înainte sau ei mai înainte pentru că avem o frontieră comună, care este Dunărea şi Dobrogea".

El a precizat că trebuie văzută cauza pentru care rapoartele Bulgariei nu au fost adoptate.

"Trebuie văzut care e cauza pentru care nu au fost adoptate aceste raporte - nu au avut timp să le studieze, sunt nemulţumiţi - pentru că şi noi am avut cu grupul Sch-Eval asemena probleme, când Franţa a mai cerut termen de studiere. Trebuie văzut care e cauza şi care sunt perspectivele. Dar, fără îndoială că orice desincronzare în această materie afectează ambele ţări", a spus Meleşcanu.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România.

Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate şi vor fi discutate în următorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval), a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Acesta a mai spus că raportul României a fost adoptat şi că reprezentantul Franţei şi-a retras rezervele în privinţa implementării SIS/SIRENE în ţara noastră.

Marian Tutilescu a precizat că, odată cu adoptarea acestui raport, s-a încheiat faza cerinţelor tehnice şi a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experţi, urmând votul politic în Parlamentul European (PE).

Tutilescu a spus că, totuşi, faptul că rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol şi pentru România, pentru că cele două state ar trebui să adere la Spaţiul Schengen împreună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici