- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.10.2014, 16:08)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: Nu am avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi ai SIE
Candidatul la Preşedinţie Teodor Meleşcanu a declarat, luni, la Gândul Live, că nu a avut acces la lista ofiţerilor acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe, precizând că această evidenţă este total separată de cea a ofiţerilor care lucrează tot sub acoperire, dar din centrala Serviciului.
Urmărește
356 afișări
Teodor Meleşcanu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Nu am avut acces, nici nu se pune problema să am acces la lista ofiţerilor acoperiţi ai SRI, nici la lista ofiţerilor acoperiţi ai SIE, dintr-un motiv foarte simplu, că această evidenţă este total separată de evidenţa personalului de ofiţeri care lucrează tot sub acoperire, dar care lucrează din centrala Serviciului", a precizat Meleşcanu la Gândul Live.
El a mai spus că putea să facă o astfel de solicitare, în cazul în care ar fi avut nevoie să se clarifice în legătură cu o informaţie. "Dacă, de exemplu aş fi primit o informaţie că Australia ne va ataca cu marina şi aviaţia, săptămânile viitoare, primul lucru care l-aş fi făcut era să cer să mi se spună care este sursa de la care s-au obţinut aceste informaţii şi care a fost persoana care a transmis această informaţie, prin legătura cu sursa respectivă", a spus Meleşcanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a precizat că ar fi trebuit, în acest context, să semneze într-un registru că a luat act de aceste informaţii, tocmai pentru a preveni deconspirarea întâmplătoare sau din neştiinţă.
Întrebat dacă a semnat un document din care reiese că niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar nu este ofiţer acoperit, Meleşcanu a răspuns: "Da, a fost o solicitare din partea Comisiei SIE şi am semnat acest document".
"Noi am spus foarte clar că niciunul dintre candidaţi nu este ofiţer acoperit sau sub orice altă formă. Faptul că nu este este un lucru care se poate spune. Nu contravine cu nimic legii dacă dai o declaraţie foarte clară că nimeni nu face parte din această categorie", a explicat Meleşcanu.
Potrivit acestuia, aceeaşi întrebare, la timpul trecut, nu se poate aplica, pentru că, potrivit Hotărârii de Guvern 223/2013, rezerviştii au dreptul la protecţie şi în niciun caz nu se poate divulga identitatea lor.
"Din acest motiv, nu am fost, juridic, în poziţia să dau un răspuns", a mai spus Meleşcanu.
El a continuat: "Dacă sunt, am răspuns că nu sunt. Dacă nu au fost, nu am dreptul să dau această informaţie", şi a menţionat că legea care îi interzice acest lucru este cea de organizare şi funcţionare a SIE, care, la articolul 10, precizează că "sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare".
Întrebat ce răspuns ar trebui să dea SIE dacă cei din Comisia parlamentrară de control al activităţii SIE ar cere lista ofiţerilor acoperiţi, dar nu la prezent, ci pentru trecut, Meleşcanu a spus: "Acelaşi răspuns pe care l-am dat pentru că (...) răspunsul nu este al meu, nu încercaţi să mă băgaţi într-o bătălie care e între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, în care eu sunt o victimă colaterală. Răspunsurile nu sunt de la mine. Acesta este lucrul cel mai urât care s-a făcut. Sunt ale Servicului".
Meleşcanu a precizat că a discutat şi cu preşedintele Băsescu aceste aspecte: "Am avut şi o discuţie personală (..) Nu am avut discuţii pe persoane, pentru că obligaţia mea era să ţin discuţia la nivel general".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe