- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.10.2014, 23:11)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: Nu am informaţii că Ponta a fost sau nu ofiţer SIE
Fostul director al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, că este o "victimă colaterală" în războiul politic Băsescu-Ponta, el menţionând: "Nu am informaţii dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer SIE".
Urmărește
687 afișări
Teodor Melescanu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Întrebat de ce "îl mitraliază" preşedintele, Teodor Meleşcanu a spus la Realitatea TV că este vorba de "un conflict, de o bătălie între Traian Băsescu şi Victor Ponta" în care el este "o victimă colaterală". "Că sunt eu o victimă colaterală, sunt obişnuit cu asta. Din păcate e o victimă colaterală şi SIE, care nu merită, pentru toată activitatea şi eforturile pe care le-a depus, să devină o asemenea victimă", a precizat Meleşcanu, adăugând că nu era problema sa "de a rezolva interpretarea unor acte, dacă s-au adoptat, cum s-au adoptat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Fostul director al SIE a punctat faptul că el era "obligat" să respecte legea, aşa cum era, motiv pentru care nu putea da nume ale ofiţerilor acoperiţi.
Meleşcanu a recunoscut în schimb că legea SIE trebuie reactualizată, precizând că una dintre priorităţile sale, dacă va ajunge la Cotroceni, va fi "readucerea în atenţie a pachetului de legi privind securitatea naţională". "Avem nevoie într-adevăr de a adapta această legislaţie, care datează din anii '90, '98 pentru SIE, ca să fiu precis, la realităţile zilei de azi", a spus el.
Referitor la faptul că Traian Băsescu a precizat, miercuri, că nu a cerut o listă a ofiţerilor acoperiţi, ci doar dacă sunt astfel de persoane în Guvern, Meleşcanu a replicat: "Nu credeţi că e acelaşi lucru? E un joc de cuvinte. Când ceri dacă există, înseamnă că îţi asumi că ai ofiţeri acoperiţi în Guvern, ceea ce pentru noi nu era posibil din punct de vedere legal să ne asumăm".
Întrebat care este motivul pentru care este acuzat de preşedinte că a încercat să-l acopere pe Victor Ponta, Meleşcanu a afirmat că nu l-a acoperit, deoarece nu are informaţii "dacă Ponta a fost sau nu ofiţer SIE".
"Din punctul meu de vedere nu puteam să complotez. Este aberant, nu puteam să complotez la acoperirea lui Victor Ponta în condiţiile în care eu nu am date că el a fost sau nu a fost ofiţer acoperit. Deci cum pot să complotez la ceva despre care eu nu ştiu oficial prin prisma obligaţiilor mele profesionale. Singurii acoperiţi pe care îi ştiu sunt cei care au fost făcuţi ofiţeri în timpul în care am fost director", a spus Meleşcanu.
El a mai spus că dacă preşedintele doreşte clarificări "poate să le ceară de la predecesorii" săi, adică "de la domnul Răzvan Ungureanu, de la domnul Fulga, de la domnul Harnagea, o perioadă cred că a mai fost domnul Săftoiu, o perioadă a fost şi domnul Talpeş".
"Eu nu mai sunt şeful Serviciului acum. Deci nu înţeleg de ce sunt luat la ţintă. Dacă se doreşte o informaţie, se poate cere, Serviciul are un şef interimar, se poate cere de la predecesor, de la oricine. Dar de ce de la mine, care nu mai am niciun fel de treabă cu acest serviciu?", s-a întrebat Meleşcanu.
El a subliniat că în timpul mandatului său de 2 ani şi 7 luni au fost făcuţi trei ofiţeri acoperiţi şi că nu a recrutat "niciun procuror din sistemul României, niciun parlamentar, niciun ziarist".
Totodată, Meleşcanu nu a dorit să spună câţi oameni lucrează în SIE, în momentul în care moderatorul a avansat cifra de 3.000. "Din păcate numărul celor care lucrează în SIE nu pot să vi-l spun. Vă pot doar spune: când aţi spus 3.000 aţi fost optimist", a punctat fostul şef al Serviciului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleşcanu liste cu ofiţeri acoperiţi, cum susţine acesta, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost "specializaţi".
"Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi, nu aş face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi, pe mine mă interesează informaţia, nu am cerut nicio listă, documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică", a spus Băsescu.
El a subliniat că în conformitate cu Legea 182/2002 preşedintele României are acces la informaţii secrete de stat. "Preşedintelui nu i se pot refuza informaţii secret de stat. Probail domnul Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţeri acoperiţi", a spus Băsescu.
Preşedintele a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001. Băsescu a prezentat în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.
Şeful statului a menţionat că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri. Băsescu a spus că din acel moment nu a mai avut încredere în Teodor Meleşcanu, iar acesta este cel mai grav incident de securitate care avut loc în mandatul său. El a subliniat că a fost singura dată când a cerut, ca şef de stat, o informaţie unui Serviciu fără a primi un răspuns.
Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că Traian Băsescu este "primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi".
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Băsescu: Vor fi procese privind apartenenţa lui Ponta la SIE. Parchetul Militar trebuie să se sesizeze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe