Membrii PNL din Comisia senatorială de anchetă în cazul Bârsan au demisionat

Preşedintele Comisiei de anchetă în cazul judecătorului Corneliu Bârsan, senatorul PSD Georgică Severin, a declarat, pentru MEDIAFAX, că trei senatori PNL şi-au anunţat demisia din acest for, fiind nemulţumiţi că a fost adoptată propunerea sa de solicitare a unui punct de vedere al Comisiei juridice.

Urmărește
927 afișări
Imaginea articolului Membrii PNL din Comisia senatorială de anchetă în cazul Bârsan au demisionat

Membrii PNL din Comisia senatorială de anchetă în cazul Bârsan au demisionat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Severin a declarat că în cadrul şedinţei de marţi a propus la nivelul Comisiei solicitarea unui punct de vedere al Comisiei juridice a Senatului cu privire la desfăşurarea anchetei acestui for, în condiţiile în care dosarul în care este implicată familia judecătorului CEDO nu a ajuns la final.

"Ţinând cont de faptul că există mai multe acţiuni la diverse nivele de instanţă ale familiei Bârsan, apropo de problema lor, a fost discuţia dacă poate exista o interferenţă între actul de justiţie, aflat pe diverse nivele de instanţă şi activitatea Comisiei. Aici a fost o diferenţă de opţiune, eu am propus şi Comisia a votat cu opt voturi să cerem un punct de vedere al Comisiei juridice să vedem dacă există acest risc de interferenţă. Comisia juridică este condusă de Tudor Chiuariu, deci nu se poate spune că e o chestiune politică, dar în acelaşi timp nu poţi să-ţi asumi că interferezi peste nişte aspecte de justiţie", a declarat senatorul PSD.

Severin a precizat că reprezentanţii PNL a susţinut ca întâi să fie audiat judecătorul Corneliu Bârsan şi apoi să fie solicitat punctul de vedere al senatorilor jurişti.

El a menţionat că până în acest moment judecătorul Bârsan nu a transmis documente şi elemente solicitate de Comisia de anchetă.

Senatorul PSD a menţionat că discuţia din Comisia de anchetă privea o chestiune de formă şi nu de fond, precizând că solicitarea pentru emiterea unui punct de vedere din partea Comisiei juridice va fi redactată şi transmisă.

Anterior, surse parlamentare declaraseră, pentru MEDIAFAX, că membrii PNL din Comisia senatorială de anchetă în cazul interceptării judecătorului Corneliu Bârsan şi-au dat demisiile din acest for, din cauza modului în care se derulează ancheta.

Într-un comunicat ulterior, Victor CiorbeaCorneliu Dobritoiu, Sorin Ilieşiu şi Sorin Roşca Stănescu şi-au anunţat demisiile din Comisie: "Noi, liberalii din Comisia de Anchetă a interceptării ilegale a magistratului Corneliu Bârsan am demisionat în bloc. Motivele le vom expune pe larg, miercuri, la orele 14.00, într-o conferinţă de presă pe care o vom susţine la Palatul Parlamentului, Sala grupului PNL din Camera Deputaţilor".

Comisia de anchetă în cazul interceptării judecătorului CEDO Corneliu Bârsan a fost înfiinţată la începutul lunii aprilie 2013.

Preşedintele Senatului a citit, înaintea dezbaterii proiectului pentru înfiinţarea comisiei de anchetă, o adresă primită de la preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, în care se preciza faptul că a fost realizată o primă anchetă în acest caz.

"În data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat în baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugămintea judecătorului Corneliu Bârsan, printr-o scrisoare transmisă acestuia în data de 22 martie 2013, să furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le deţine privind posibila implicare a SRI în acest caz, elemente de natură să sprijine activitatea noastră de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie în acest caz, vă comunicăm următoarele: unu, până la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecător Corneliu Bârsan; doi, concluzia rezultată în urma verificărilor efectuate de comisie este aceea că domnul Corneliu Bârsan nu a făcut obiectul niciunui act de autorizare emis în condiţiile legii nr 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi nu constituit obiectul unei preocupări informativ-operative din partea SRI, direct sau în cooperare cu alte instituţii", a citat Crin Antonescu.

Obiectivele comisiei privesc "inventarierea şi studierea tuturor documentelor oficiale vizând acest caz, verificarea modului în care s-a dat aprobarea acestor interceptări şi temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul în care au fost respectate deciziile CEDO în materie".

Comisia de anchetă este formată din 12 membri şi are termen pentru depunerea raportului pe 30 iunie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici