Mesajul lui Iohannis pentru românii din Marea Britanie: vor putea să-şi exercite neîngrădit drepturile şi după Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor din Marea Britanie, vineri, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, că „vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite”, fiindcă acest obiectiv a fost urmărit în Acordul de retragere.

Urmărește
913 afișări
Imaginea articolului Mesajul lui Iohannis pentru românii din Marea Britanie: vor putea să-şi exercite neîngrădit drepturile şi după Brexit

Iohannis asigură românii din UK că vor putea să-şi exercite neîngrădit drepturile şi după Brexit

„În procesul de negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană am urmărit ca principal obiectiv protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor români care locuiesc, muncesc şi studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluţie pentru garantarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilităţii şi certitudinii juridice. Astfel, cetăţenii români din Regatul Unit vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite”, a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis consideră că „retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii”.

Preşedintele României a mai spus că regretă decizia Marii Britanii, dar voinţa cetăţenilor britanici trebuie respectată.

„Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenţei la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voinţa suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România îşi exprimă speranţa că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere, cu care împărtăşim acelaşi sistem de valori”, a argumentat acesta.

El a mai zis că România îşi doreşte să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, „astfel încât relaţia bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state”.

Şeful statului susţine că România rămâne un stat angajat în negocierea unui parteneriat între UE şi Marea Britanie.

„În acelaşi timp, ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene şi să stabilim o relaţie cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajaţi în negocierea şi agrearea unui parteneriat ambiţios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii”, a motivat el.

„Vom continua să urmărim şi în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi garantarea egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, a conchis preşedintele.

Ambasadorul României în Regatul Unit: „Condiţiile de şedere  pentru cetăţenii români rămân neschimbate”

”Condiţiile de şedere pentru cetăţenii români rămân neschimbate pentru toţi cei care vor să trăiască, să muncească în Marea Britanie”, a declarat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, într-un mesaj transmis vineri. 

"Nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor români în Marea Britanie şi după 31 ianuarie se va putea intra în Marea Britanie pe baza cărţii de indentitate sau a paşaportului fără niciun fel de de condiţionalitaţi legate de viză,. Veţi putea călători în această ţară în continuare.", a declarat Dan Mihalache.

El a mai precizat ca toti cetatentii romani care vor sa munceasca sau sa traiasca in Regatul Unit vor putea venii pana la data de 31 decembrie 2020 "sub condiţia de a se înregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident până la data de 30 iunie 2021.

"Subliniez faptul că este important ca în această perioadă de tranziţie cei care vor să se stabilească aici, să-şi dobândească acest statut de pre-rezident şi au o vechime mai mică de 5 ani, sau pentru cei care doresc să vină în continuare, şi statutul de rezident pentru cei care au o vechime mai mare de 5 ani. După această perioadă de tranziţie, modul de stabilire în Regatul Unit urmează să fie reglementat printr-o legislaţie specială.", a declarat Dan Mihalache.

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani şi jumătate de când cetăţenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca ţara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici