MESAJUL lui Victor Ponta de Ziua Europei: Proiectul european se poate reinventa în pofida crizei de încredere şi a retoricii agresive

Proiectul european are forţa de a se reinventa şi a construi o societate mai bună, mai corectă şi mai generoasă în pofida crizei de încredere cu care Uniunea Europeană se confruntă şi a retoricii tot mai agresive a unor actori politici care nu respectă valorile europene, afirmă premierul Victor Ponta.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului MESAJUL lui Victor Ponta de Ziua Europei: Proiectul european se poate reinventa în pofida crizei de încredere şi a retoricii agresive

Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Europei, şeful Guvernului apreciază că acest eveniment reprezintă nu numai momentul în care este celebrat punctul de pornire al proiectului european, ca urmare a curajoasei Declaraţii a lui Robert Schuman, ci şi momentul în care trebuie realizat potenţialul important pe care Uniunea Europeană continuă să îl aibă.

"România este astăzi un membru de încredere al Uniunii, dovedind un ataşament ferm pentru democraţie, consolidarea statului de drept, libertate, solidaritate, dreptate socială şi transparenţă. Sunt mândru de faptul că, în 2015, România este un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, este un stat care se dezvoltă şi care a devenit mai puternic, o ţară care a reuşit să parcurgă drumul dificil al tranziţiei la democraţie şi la economia de piaţă", spune Ponta.

El apreciază totodată că apartenenţa României la Uniunea Europeană este o garanţie a dezvoltării ţării şi sprijinul care întăreşte convingerea că se poate continua pe linia evoluţiilor înregistrate în ultimii ani, oferind tuturor cetăţenilor români perspectiva unei vieţi mai bune, a unor sanşe suplimentare de dezvoltare, de creştere a calităţii vieţii şi de afirmare.

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici