„Comisia Europeană vrea să ridice MCV în cazul Bulgariei, dar îl menţine pentru România. Ai zice că Bulgaria şi-a reformat justiţia. Da’ de unde! Presa bulgară ne spune că la ei se închid zilnic 188 de cazuri penale, iar în ultimul an 1 milion de astfel de dosare s-au clasat pentru că s-au prescris faptele. Sunt 9 bulgari încarceraţi în prezent pentru corupţie, dintre care, cei mai mulţi pentru că au vrut să dea între 5 şi 25 de leva ca să scape de o amendă de circulaţie. Deci nu reformele şi lupta anti-corupţie sunt motivele pentru care Bulgaria e lăudată, iar România e criticată. Vina este a noastră, a românilor! În Bulgaria, nimeni nu a îndrăznit vreodată să ceară public menţinerea MCV. La noi, însă, e o întreagă pleiadă de indivizi, în frunte cu Monica Macovei, Cristian Preda, Siegfried Mureşan şi alţi europarlamentari PNL şi USR, care cer cu ochii injectaţi să se menţină MCV pentru România! Ce nu înţeleg aceşti «români», care îşi denigrează ţara în afară, e că rapoartele MCV sunt invocate pentru a ţine România în afara Spaţiului Schengen, împiedicându-ne astfel să devenim o rută comercială între Marea Neagră şi vestul Europei. Iar asta înseamnă bani mulţi pierduţi de ţara noastră!”, a scris, miercuri, pe Facebook, secretarul general al PSD Mihai Fifor.
Social-democratul consideră că ruta va trece probabil prin Bulgaria, pentru că bulgarii „îşi apără cu toţii ţara în afară!”.
Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă că ţara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.
Experţii europeni constată, în cadrul MCV, că este remarcat un „uşor regres” în privinţa luptei împotriva corupţiei, deşi bilanţul realizărilor DNA şi ICCJ din primele 6 luni ale lui 2019 este unul pozitiv. În raport se mai menţionează că noua conducere a ICCJ trebuie să păstreze profesionalismul. Experţii europeni atrag atenţia, în raportul MCV, că posturile de şef al DNA şi al PÎCCJ sunt ocupate în prezent de adjuncţii instituţiilor şi recomandă ca Secţia pentru procurori a CSM să aibă un rol esenţial şi proactiv în procesul de numire.