- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.09.2012, 13:33)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mihai Răzvan Ungureanu: Guvernul a încălcat la Oltchim memorandumul de privatizare şi scrisoarea de intenţie cu FMI
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, că este sceptic cu privire la succesul privatizării Oltchim, arătând că Guvernul a încălcat atât memorandumul de privatizare pe care l-a aprobat, precum şi scrisoarea de intenţie cu FMI şi CE privind necesitatea unui investitor strategic.
Urmărește
919 afișări
Mihai Răzvan Ungureanu: Guvernul a încălcat la Oltchim memorandumul de privatizare şi scrisoarea de intenţie cu FMI (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
"Personal, sunt destul de sceptic că un asemenea proces de privatizare, indiferent de felul în care a fost condus şi modul cum a fost făcut auditul iniţial, are şanse de succes. Aş dori să pot fi informat. Problema cea mare ţine în primul rând de felul cum a fost respectat memorandumul de privatizare al Oltchim, aprobat acum aproape o lună de Guvern, care spune că Oltchim se vinde la pachet cu datoriile către AVAS şi Electrica Furnizare. (...) Oltchim pare să fi fost cumpărat fără creanţe, care rămân în continuare în proprietatea statului, şi acesta este un prim semn de întrebare pe care îl avem faţă de chestiunea în discuţie", a spus Ungureanu, într-o conferinţă de presă la sediul partidului Forţa Civică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
El a adăugat că, "dacă statul face conversia creanţelor în acţiuni, dacă ar mai avea timp să facă conversia în acţiuni, nu pot fi iniţiate litigii judiciare în vederea anulării acesteia".
"Şi asta pentru că, întâmplându-se aşa ceva, statul ar deţine 98% din Oltchim", a evidenţiat el.
Totodată, el a amintit că scrisoarea de intenţie cu FMI şi Comisia Europeană privind privatizarea Oltchim menţiona necesitatea unui investitor strategic, iar în condiţiile actuale nu se poate pune problema unei "privatizări cu orice preţ".
"Nu cred că se poate pune problema unei privatizări cu orice preţ a Oltchim. Specificul industrial al capacităţilor de producţie din cadrul combinatului, faptul că există nemumărate consecinţe probabile de ordin social la adresa zonei în care se află combinatul, e vorba de oraşul Râmnicu Vâlcea cu zona înconjurătoare, toate aceste chestiuni împiedică în opinia noastră o privatizare făcută cu orice preţ. Dimpotrivă, procesul de privatizare aici trebuia gândit foarte atent, popularizat ca ofertă de privatizare peste tot unde există investitori de talie capabili să ofere Oltchim o şansă economică viabilă şi populaţiei din zonă, de asemenea, capacitatea de a supravieţui", a spus liderul Forţei Civice.
Ungureanu a subliniat că în continuare Oltchim rămâne expus riscurilor de executare silită şi de faliment.
"Chiar şi după o eventuală conversie a creanţelor în acţiuni, Oltchim rămâne cu capitaluri proprii negative, ceea ce înseamnă că întreprinderea este în continuare nebancabilă, în incapacitate de a fi creditată. Societatea rămâne în continuare expusă riscului de executare silită. Marea majoritate a activelor sunt deja ipotecate în favoarea altor creditori şi, alternativ faţă de executarea silită, societatea se expune riscului de faliment. Deci, aici este problema mare a Oltchim, în cazul în care orice acţionar care nu este şi creditor şi-ar pierde în totalite investiţia. Atunci da, putem vorbi de iminenţa unui faliment", a afirmat Ungureanu.
El a mai arătat că în cursul acestei săptămâni formaţiunea sa va susţine o conferinţă de presă privind toate marile privatizări din ultimii 20 de ani.
"Au fost făcute fără a se ţine cont de caracterul integrat al principalelor ramuri economice constituite înainte de 1989, altfel spus o privatizare făcută pe bucăţi, fără să existe o viziune. Suntem, din păcate, în continuare în aceeaşi situaţie", a concluzionat liderul Forţei Civice.
Citeşte şi:
Contractul pentru privatizarea Oltchim NU A FOST SEMNAT. Diaconescu: Contractul este diferit faţă de cel iniţial. Ponta: Privatizarea va fi reluată anul viitor
Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.
"Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim", a declarat luni Dan Diaconescu, la ieşirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii OPSPI în vederea încheierii contactului de privatizare a Oltchim.
Diaconescu a adăugat că avocaţii săi au rămas în sediul Ministerului Economiei pentru lămurirea situaţiei şi că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni "probabil, la preţul de pe bursă".
Diaconescu a mai spus că termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecării licitaţiei.
Câştigătorul licitaţiei anunţa luni de dimineaţă că vrea să semneze în cursul zilei contractul cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi că banii să intre imediat în conturile companiei, pentru plata salariilor şi asigurarea capitalului de lucru.
La rândul său, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat că este pregătit ca semnarea contractului să aibă loc luni.
Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Contractul pentru privatizarea Oltchim NU A FOST SEMNAT. Diaconescu: Contractul este diferit faţă de cel iniţial. Ponta: Privatizarea va fi reluată anul viitor
Citește și: Videanu: Prin incompetenţă, Guvernul Ponta nu a făcut altceva decât să pună pe butuci Oltchim
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe