Mihnea Motoc, avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru postul de ambasador în Marea Britanie

Diplomatul Mihnea Motoc a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă din Parlament pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie, fiind înregistrate 20 de voturi favorabile şi un vot "împotrivă".

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului Mihnea Motoc, avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru postul de ambasador în Marea Britanie

Mihnea Motoc (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Motoc a declarat la audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere că, prin nominalizarea sa ca ambasador în Marea Britanie, are şansa de a porni la drum cu un guvern aflat la început de mandat, cu o majoritate limpede, el arătând că, dintre membrii actualului Executiv, majoritatea vor fi reconfirmaţi în funcţie şi că a avut ocazia să ia legătura cu aceştia în diferite formate ale Consiliului UE.

"Este un moment de cotitură, de răscruce identitară şi politică pentru Marea Britanie, de interes pentru poziţionarea sa în Europa şi în lume. Mă voi baza mult pe investiţia diplomatică deja realizată acolo, pe bunele practici create de predecesorii mei", a spus Motoc.

El a menţionat că mandatul său, în esenţă, ar trebui concentrat pe patru direcţii majore: cea care ţine de aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE şi Marea Britanie, şi anume referendumul anunţat pentru 2017, şi din perspectiva ţării noastre, centrarea pe problemele şi preocupările, dar şi oportunităţile unei comunităţi de români bine ancorate în societatea britanică.

Despre comunitatea românilor din Marea Britanie, Motoc a spus că 80% dintre aceştia sunt angajaţi, fiind o medie care depăşeşte media de angajare, de ansamblu, în societatea britanică şi o depăşeşte pe baza unor calificări profesionale care sunt superioare.

"În cazul comunităţii românilor, problematica este însoţită de foarte multe sensibilităţi, de necazuri, de dureri, iar acest lucru nu mă va lăsa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte delicate ale fiinţării românilor în Marea Britanie, am început să mă familiarizez cu faţete ale acestui fenomen, inclusiv dimensiunea consulară, cea privind cooperarea poliţienească", a mai declarat Motoc.

El a adăugat că este "ofensat de discriminări, de orice stereotipuri la adresa românilor, care în ultimă instanţă se repercutează asupra imaginii şi statutului nostru ca ţară".

Senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, în cadrul audierilor, că Mihnea Motoc va fi reprezentatul României în perioada post electorală a Marii Britanii şi, probabil, va fi în situaţia de a administra raporturile dintre Bucureşti şi Londra, în contextul referendumului privind statutul Marii Britanii în raport cu UE, lucru care ne va implica substanţial, ţinând cont de răspuns.

În ceea ce priveşte relaţia strategică, Ungureanu a arătat că Marea Britanie a fost şi rămâne unul dintre susţinătorii noştri dedicaţi pentru proiectele din NATO şi o continuare a integrării noastre în UE, fie că este vorba de Schengen sau alte politici majore ale Uniunii.

"Sper să aveţi ocazia de a cunoaşte comunitatea de români, care este mult mai variată şi interesantă faţă de ce se observă la Bucureşti, de la mediile artistice la cele profesionale. Românii înseamnă astăzi mult în peisajul şi aşa foarte colorat al Marii Britanii, veţi avea sigur ocazia să vedeţi cu satisfacţie nenumătate cariere de succes ale conaţionalilor noştri şi sper să îi apropiaţi de ambasadă", a mai afimat Mihai Răzvan Ungureanu.

El i-a transmis lui Mihnea Motoc că speră să fie în situaţia de a convinge Ministerul de Externe să înmulţească consulatele onorifice. "E nevoie de o reprezentare diplomatică în Irlanda de Nord şi Ţara Galilor", a adăugat Ungureanu, precizând că este nevoie şi de un dialog profesional cu omologul său de la Dublin, pentru că multe din mandatele celor doi ambasadori se suprapun, în privinţa raporturilor comerciale.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei, Laszlo Borbely, a declarat că este nevoie să profităm de relaţia specială cu Prinţul Charles, el adăugând că a avut şansa de a-l cunoaşte şi că acesta nu este doar un om foarte deschis, ci iubeşte România. "Este unul din canalele cele mai importante prin care, dincolo de vizitele în România, să profităm de această relaţie specială", a spus Borbely.

Despre comunitatea românească, deputatul UDMR a arătat că s-a dovedit faptul că cei care se duc în Marea Britanie "nu ne fac de ruşine.

"Chiar dacă mai sunt unele cazuri, sunt oameni importanţi care au plecat de mult şi care iubesc România, dar trebuie să fie o reciprocitate şi să simtă şi ei, prin diferite posibilităţi, că pot fi de folos României. (...) Sunt convins că veţi face faţă", a mai spus el.

Motoc a fost avizat favorabil de comisiile reunite de politică externă din Parlament pentru postul de ambasador în Marea Britanie.

Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană şi a fost propus ambasador în Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Diplomatul Motoc era ambasador pe lângă UE din aprilie 2008.

În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Anterior a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe.

Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Mihnea Motoc are un master în Drept Internaţional Public şi Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) şi studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat, la Universitatea din Nisa (Franţa).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici