Ministerul Apărării Naţionale va semna contractul pentru programul SHORAD-VSHORAD în prima parte a anului viitor. Doar în 2025, MApN va avea 70 de programe de înzestrare

  • Ministerul Apărării Naţionale ar putea semna contractul pentru programul de înzestrare SHORAD-VSHORAD în prima parte a anului viitor, spun surse ale Monitorului Apărării şi Securităţii.
  • Tot în 2025, ar urma să fie semnate şi contractele pentru maşinile de luptă a infanteriei, pentru modernizarea navelor purtătoare de rachete, radare, diverse tipuri de muniţie şi elemente de război electronic.
Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului Ministerul Apărării Naţionale va semna contractul pentru programul SHORAD-VSHORAD în prima parte a anului viitor. Doar în 2025, MApN va avea 70 de programe de înzestrare

Potrivit anunţului publicat în platforma SEAP, în 2023, Armata plănuieşte să cumpere: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 6 cpl; „Sistem pentru instruire şi învătământ” – 1 cpl; „Sistem de simulare pentru verificarea şi evaluarea operatorilor VSHORAD” – 1 cpl; „Sistem SHORAD” – 6 cpl; „Sistem VSHORAD” – 6 cpl.  Totodată, este specificat că valoare estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 5.116.012.920,00 lei. Cantităţile estimate pentru cel mai mare contract subsecvent sunt: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 4 cpl; „Sistem SHORAD” – 3 cpl; „Sistem VSHORAD” – 2 cpl.

Anul acesta, MApN a anunţat şi achiziţia în comun cu alte state (Franţa, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, România, Slovenia şi Danemarca) de rachete Mistral, de la compania franceză MBDA. Nu se ştie, însă, câte rachete va primi România în urma acestei achiziţii în comun. Rachetele Mistral se încadrează şi în acest program de înzestrare şi, de altfel, compania MBDA şi-a anunţat participarea la licitaţie. 

Rachetele Mistral vin în mai multe versiuni: Atlas RC, un sistem de apărare aeriană controlat de la distanţă şi instalat pe un vehicul (poate fi vorba de vehicule tip Sherpa sau URO VATMAC ST5, PANDUR, BOXER sau STRYKER), SIMBAD-RC, un sistem de apărare aeriană integrat pe nave, ATAM, sistem aer-aer pentru elicoptere, MANPAD, un sistem de lansare portabil, care presupune dislocarea rachetelor Mistral 3 de tip „trage şi uită” la nivel terestru, pe vehicule sau pe nave. Alte companii care şi-au anunţat intenţia de a participa la licitaţie sunt Diehl Defense, cu rachete din sistemul IRIS-T, Rafael, cu sistemul Spyder şi rachetele Python 5 şi I Derby şi Raytheon+Kongsberg cu NASAMS şi AIM-120 AMRAAM şi AIM9X Sidewinder.  România a cumpărat şi de la SUA rachete AIM-120 AMRAAM şi AIM9X Sidewinder, aşadar, în acest moment, ar urma să aibă în dotare atât rachete de la compania MBDA, cât şi de la Raytheon+Kogsberg, în afara programului SHORAD-VSHORAD.

În 2025, Ministerul Apărării va avea în derulare mai multe programe de investiţii, ajungând la un total de 70, dintre care 34 sunt deja în derulare.

Reamintim că anul acesta România a semnat mai multe programe importante, printre care se numără achiziţia de obuziere autopropulsate K9 Tunet şi de avioane F-35, de ultimă generaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici