- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.03.2022, 20:00)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Dezvoltării: Ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice
Ministerul Dezvoltării a iniţiat o ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice, în urma creşterilor de preţuri, a anunţat marţi ministrul Cseke Attila.
Urmărește
1180 afișări
Ministerul Dezvoltării: Ordonanţă pentru ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice
Potrivit Ministerului Dezvoltării, creşterile globale de preţuri, ale materialelor de construcţii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanţilor şi ale celor din domeniul energetic afectează lucrările de construcţii. Astfel, ministerul a iniţiat o nouă Ordonanţă de Urgenţă care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.
„Guvernul asigură, prin această măsură, continuarea investiţiilor publice, astfel încât să nu fie irosiţi banii publici pe investiţii începute şi care ar putea să rămână, altfel, neterminate”, a declarat Cseke Attila.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
În urma creşterii preţurilor materialelor de construcţii din 2021, Ministerul Dezvoltării a propus o soluţie, anul trecut, prin care au fost salvate, de la sistarea lucrărilor, 1.675 de investiţii finanţate de MDLPA, printre care spitale, şcoli şi drumuri, în valoare totală de aproape 600 milioane de lei. Măsura prevedea lucrările aflate în execuţie. Noua măsură propusă prevede soluţii şi pentru contractele aflate în procedură de achiziţie şi cele în aflate derulare, finanţate din fonduri guvernamentale sau europene.
„Există un acord în Guvern şi în coaliţia de Guvernare pe această măsură, iar suma totală necesară pentru suplimentare din bugetul de stat, până la sfârşitul anului 2022, este de aproximativ 5,16 miliarde de lei. Este un cost care trebuie asumat astfel încât să nu pierdem banii publici investiţi deja în proiecte care ar putea rămâne neterminate, în proiecte care ar putea, altfel, rămâne pe hârtie. Profitul firmelor de construcţii nu va fi suplimentat, acoperim doar costurile crescute, iar soluţia rămâne valabilă şi pe viitor, când, în urma unor eventuale scăderi de preţuri, vom putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor”, a precizat Cseke Attila.
Ministerul a spus că, în ultimul an, costul fier betonului s-a dublat, iar costul bitumului s-a majorat cu 119%.
„Fără măsura propusă astăzi, ar putea fi blocate investiţiile, firmele de construcţii care ar intra în insolvenţă ar însemna o creştere a ratei şomajului şi investiţiile care urmează să fie finanţate prin PNRR nu ar mai avea constructori”, a adăugat ministrul.
Conform propunerii, ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adiţional la contract şi se va face la fiecare situaţie de plată.
Contractanţii pot depune, în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a noii Ordonanţe de Urgenţă, solicitare către autorităţile contractante pentru ajustarea valorii contactelor de investiţii publice, susţine Cseke Attila.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe