Ministerul Fondurilor Europene: Scrisoarea Comisiei Europene privind stadiul pregătirilor pentru 2014-2020 se referea la situaţia din ianuarie

Ministerul Fondurilor Europene susţine că scrisoarea reprezentanţilor CE privind stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 conţinea o serie de observaţii în legătură cu situaţia prezentată Comisiei în luna ianuarie, iar între timp România a avansat cu aceste pregătiri.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Ministerul Fondurilor Europene: Scrisoarea Comisiei Europene privind stadiul pregătirilor pentru 2014-2020 se referea la situaţia din ianuarie

Ministerul Fondurilor Europene: Scrisoarea Comisiei Europene privind stadiul pregătirilor pentru 2014-2020 se referea la situaţia din ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scrisoarea despre stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primită de autorităţile române de la reprezentanţii Comisiei Europene la care face referire mass-media conţinea o serie de observaţii cu privire la situaţia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces. Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent", se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Conform sursei citate, România a ţinut cont de recomandările reprezentanţilor CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România şi Comisie, care a avut loc între 19-21 martie, iar "evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanţii Comisiei".

"Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele două părţi în cadrul acestei reuniuni", se mai arată în comunicat.

MFE susţine că, începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice, că acestea vor constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale.

Conform MFE, angajamentul autorităţilor române în privinţa definirii strategiilor sectoriale este demonstrat şi de aprobarea în şedintele de Guvern din 20 şi 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie, a Memorandumurilor privind elaborarea documentelor strategice şi îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante, documente publicate şi pe site-ul Ministerului.

"Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultări cu toţi partenerii de dialog şi numeroase întâlniri tehnice interinstituţionale. Începând cu luna aprilie se desfăşoară focus-grupuri prin intermediul cărora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice în condiţiile în care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice şi a studiilor existente până la această dată. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de România. Pregătirile pentru utilizarea fondurilor europene în perioada 2014-2020 reprezintă o prioritate strategică pentru România. În prezent are loc un dialog informal între reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai Comisiei Europene", mai precizează sursa citată.

Presa a relatat că, în 7 martie 2013, Normunds Popens, directorul general adjunct pentru Politică, Performanţă şi Conformitate din cadrul Directoratului General de Politică Regională şi Urbanism al Comisiei Europene, i-a scris ministrului Fondurilor Europene de la Bucureşti, Eugen Teodorovici, criticând fără niciun fel de rezerve documentaţia transmisă de România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici