Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene simplifică procesul prin care se vor aloca cele 46 miliarde de euro din Politica de Coeziune

Guvernul României a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede măsuri de simplificare şi debirocratizare a accesării celor 46 miliarde de euro de care va beneficia România prin Politica de Coeziune 2021-2027.

Urmărește
671 afișări
Imaginea articolului Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene simplifică procesul prin care se vor aloca cele 46 miliarde de euro din Politica de Coeziune

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene simplifică procesul prin care se vor aloca cele 46 miliarde de euro din Politica de Coeziune

Potrivit unui comunicat al MIPE; noul act normativ simplifică modalitatea de evaluare a proiectelor şi asigură derularea digitalizată a tuturor etapelor unui proiect. De asemenea, introducerea mecanismelor de interoperabilitate va reduce povara birocratică pentru solicitanţi.

„Perioada de programare 2021-2027 este primul exerciţiu de gestionare descentralizată a 8 din cele 16 programe aprobate, iar prin actul normativ adoptat astăzi vom asigura o abordare unitară la nivelul tuturor acestor programe. Simplificarea accesării fondurilor europene a fost pentru mine de la bun început un obiectiv de mandat, am promis predictibilitate pentru beneficiari, celeritate în activitatea de evaluare a proiectelor şi o monitorizare mai eficientă a acestora. Iar OUG-ul aprobat astăzi este răspunsul la aceste promisiuni, facem paşi importanţi pentru ca birocraţia inutilă în accesarea fondurilor europene să fie istorie. Integrând experienţa perioadei 2014 – 2020, am pus accent pe calitatea proiectelor şi pe implementarea corespunzătoare a acestora, iar declaraţia unică pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, alături de mecanismele de interoperabilitate şi dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ vor reduce semnificativ povara birocratică pentru solicitanţi. În plus, monitorizarea pe baza indicatorilor de etapă ne va aduce garanţia unei bune implementări, astfel încât să ne asigurăm că banii europeni îşi ating scopul: acela de a contribui la dezvoltarea României prin proiecte de succes”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ordonanţa de urgenţă prevede asigurarea predictibilităţii calendarului de lansări la nivel de program pentru beneficiari, astfel încât să se prevină şi eventuale suprapuneri de apeluri cu aceeaşi tematică şi simplificarea modalităţii de evaluare a proiectelor prin introducerea declaraţiei unice. Acesta va fi depusă de solicitant odată cu cererea de finanţare, urmând ca îndeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate să se realizeze în perioada de contractare, când solicitantul trebuie să facă dovada celor declarate prin declaraţia unică.

De asemenea, evaluarea conformităţii administrative va fi complet digitalizată şi va fi realizată automat prin sistemul informatic pe baza declaraţiei unice generate de acesta.

Conform noul act normativ, evaluarea tehnico-financiară va include un număr redus de criterii şi subcriterii, astfel încât acestea să permită selecţia mai rapidă, parţial digitalizată şi automatizată prin interoperabilitatea diferitelor sisteme informatice care asigură furnizarea de informaţii despre situaţia juridică şi financiară a potenţialilor beneficiari. Totodată se va stabili un prag de excelenţă, care permite unui proiect să fie selectat în mod automat pentru aprobare şi contractare.

O altă noutate este introducerea mecanismului specific de monitorizare bazat pe indicatori de etapă, definiţi ca repere cantitative sau calitative faţă de care este apreciat progresul implementării unui proiect.

De asemenea, un aspect relevant cu privire la aprobarea actului normativ este că în această perioadă se finalizează dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ care stă la baza gestionării fondurilor externe nerambursabile, urmând ca acesta să se interoperabilizeze cu sistemele, bazele de date sau registrele administrate de către autorităţile şi instituţiile publice prevăzute în anexa ordonanţei de urgenţă adoptate miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici