Ministerul Mediului vrea să elimine din faună 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) intenţionează să "recolteze" sau să captureze, prin metodele “la goană”,“la pândă” şi “la dibuit”, maximum 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice, se arată în proiectul ordinului de ministru referitor la derogările necesare intervenţiilor.

Urmărește
5747 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului vrea să elimine din faună 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice

Ministerul Mediului vrea să elimine din faună 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice

Ministerul Mediului precizează în Referatul de necesitate care însoţeşte proiectul de OM că "ordinul de ministru stabileşte nivelul maxim de intervenţie în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică în baza procedurii de acordare a derogărilor de la măsurile de protecţie strictă a speciilor de floră şi faună sălbatică", prin a cărui implementare se doreşte un impact pozitiv asupra stării de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună protejate, având în vedere necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea şi securitatea publică sau să producă diverse pagube.

"Prezentul ordin(OM) reglementează recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, aflate în mediul natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic, precum şi recoltarea sau capturarea în scopul relocării, deţinerea, transportul, schimburile în scopul repopulării sau reintroducerii exemplarelor acestor specii recoltate/capturate din natură, în oricare din stadiile ciclului lor biologic, precum şi comerţul cu produse obţinute din exemplare de urs recoltate", se arată în textul documentului.

Totodată, în ordin se spune că 492 de exemplare de urs, 647 de exemplare de lup şi 474 exemplare de pisică sălbatică se repartizează pe judeţe şi gestionari de fonduri cinegetice, pe baza studiilor de specialitate realizate, 60 de urşi, 10 lupi şi 10 pisici sălbatice rămân la dispoziţia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, 30 de urşi, 5 lupi şi 5 pisici sălbatice pot fi acordate gestionarilor fondurilor cinegetice care au epuizat numărul maxim de intervenţie sau celor care nu au primit număr maxim de intervenţie şi tot acelaşi număr de exemplare poat fi acordat gestionarilor fondurilor cinegetice în perioada 15 mai 2017 – 14 septembrie 2017.

Perioadele de derogare şi metodele pentru recoltare sunt:
- pentru speciile lup şi pisică sălbatică: până la 31 martie 2017, prin metodele “la goană”,“la pândă” şi “la dibuit”;
- pentru specia urs: până la 30 noiembrie 2016 prin metodele “la goană”, “la pândă” şi “la dibuit” şi până la 31 decembrie 2016 şi între 15 martie 2017 – 14 mai 2017, prin metodele “la pândă” şi “la dibuit”.

Prin excepţie de la prevederi, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică, exemplarele aflate în intravilanul localităţilor, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice, punând în pericol siguranţa acestora şi/sau a personalului de deservire, precum şi cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat în afara habitatului natural al speciilor de faună sălbatică, pot fi recoltate, prin metoda “la pândă” sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.

În ordin se menţionează că recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup şi pisică sălbatică în se poate realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, în baza documentelor întocmite conform HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006, precum şi obligaţiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice pentru prevenirea pagubelor, a avizului administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz şi a dovezii că fiecare exemplar a fost monitorizat şi identificat în vederea recoltării, iar exemplarele recoltate în aceste condiţii se deduc din numărul total de exemplare prevăzut.

Recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup şi pisică sălbatică se poate realiza numai cu personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarilor fondurilor cinegetice, iar exemplarele recoltate rămân în patrimoniul gestionarului fondului cinegetic, fără a putea fi înstrăinate, se spune în ordin.

În Referatul de necesitate al MMAP se explică faptul că poate acorda derogări, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural şi numai în anumite situaţii.

Derogările nu se acordă dacă există riscul ca acestea să aibă un impact negativ semnificativ de ordin calitativ sau cantitativ asupra populaţiei care face obiectul derogării.

"Conservarea durabilă a habitatelor naturale şi a speciilor de carnivore mari, în conformitate cu prevederile Directivei Habitate, este o prioritate majoră în strategia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, iar în acest sens sunt necesare o serie de măsuri concrete. Obiectivul planurilor de management care vizează carnivorele mari în România, este de a conserva speciile de carnivore mari, prin menţinerea unor populaţii stabile şi de a utiliza aceste resurse, în mod durabil, în conformitate cu legislaţia actuală", se arată în referat.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până la vineri, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Direcţia "Biodiversitate".

În opinia iniţiatorilor, unul dintre principalele obiective din planurile de management şi de acţiune pentru aceste specii este controlul populaţiilor de urs, lup şi pisică sălbatică prin stabilirea unui management flexibil în funcţie de mărimea populaţiilor, interacţiunea acestor specii cu populaţia umană şi cu alte specii domestice şi sălbatice.

"La baza elaborării prezentului ordin au stat prevederile art. 38 alin. (2) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 49/2011 şi ale Ordinului ministrului Mediului şi al ministrului Agriculturii 203/14/2009 privind procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatică. Numărul de exemplare care se pot recolta din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, supus aprobării prin prezentul ordin a fost stabilit în urma propunerilor realizate de către Universitatea Transilvania din Braşov", se precizează în Referatul de necesitate.

Pentru prezentul proiect de ordin, ministerul Mediului afirmă că a fost obţinut avizul Academiei Române, conform prevederilor legale în vigoare.

Ordinul de ministru poate fi consultat la adresa http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2016-09-21_Ordin_derogari_2016-2017.pdf., iar referatul la adresa http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2016-09-21_referat_carnivore_2016.pdf

Ca reacţie la intenţia MMAP, pe site-ul www.petitieonline.com s-a lansat o petiţie intitulată "OPRIŢI Proiectul de OM care propune împuşcarea a 1.691 de animale!!!!"

"Ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împuşcarea a 1691 de animale sălbatice strict protejate. Pe lângă urşi şi lupi, este vorba şi de împuşcarea a 482 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie", se spune pe pagina de internet amintită şi totodată se cere celor interesaţi să trimită opinia lor Ministerului Mediului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici