„Prin prezentul act normativ se are în vedere reglementarea activităţilor ocazionale desfăşurate de către zilieri pentru diferiţi beneficiari de lucrări. De asemenea, acest proiect vizează flexibilizarea şi simplificarea procedurilor de angajare în cazul lucrătorilor zilieri pentru anumite activităţi exclusiv necalificate, în domeniin limitativ prevăzute de lege, dar şi reducerea cazurilor de muncă fără forme legale şi nefiscalizată. (…) Comisia a hotărât , cu majoritate de voturi să adopte raport de respingere. Votul comisiei este fundamentat pe faptul că proiectul de lege va fi greu de aplicat şi că măsurile impuse nu vor elimina munca la negru”, se arată în raportul Comisiei pentru muncă, familie şi proptecţie socială din Senat.
Potrivit proiectul de lege, din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile la asigurări sociale, dar se impozitează venitul.
Raportul de respingere a primit doar 48 de voturi „împotrivă”, 41 „pentru” şi o abţinere, în timp ce proiectul de lege a fost adoptat cu 48 voturi „favorabile” şi 41 „împotrivă”.
Proiectul de lege este unul ordinar, pentru adoptarea acestuia fiind necesară obţinerea unei majorităţi din numărul senatorilor prezenţi în şedinţa de plen.
Senatul a fost primă Cameră sesizată, decizia urmând a fi luată de Camera Deputaţilor.