Video Ministerul Turismului vrea fond de garantare pentru a proteja turiştii de falimentul agenţiilor

Crearea unui fond de garantare, care să fie alimentat de agenţiile de turism cu 2% din venituri, reprezintă o măsură viabilă pentru protejarea turiştilor în cazul insolvenţei sau falimentului agenţiei de voiaj, a declarat ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Urmărește
673 afișări

“Consider că o măsură viabilă este cea a fondului de garantare, iar statul să aibă un control minim prin doi reprezentanţi, unul de la Ministerul Turismului, unul de la Ministerul Finanţelor, şi restul să fie de la entităţile private, sigur şi de la turoperatorii mari şi de la cei mici. În primul an să nu se atingă nimeni de aceşti bani, în al doilea an, cu aproximativ 25% să facă investiţii, să facă plasamente pentru că undeva se strâng ceva bani şi trebuie să se facă ceva cu ei, să investeşti undeva în piaţă. În anul al treilea să fie 50%, în al patrulea 75% şi din anul al cincilea să se organizeze astfel încât să se investească aceşti bani, dar bineînţeles asigurând garanţia că cetăţeanul român va beneficia de despăgubiri dacă se va întâmpla ceva. Se va hotărî într-un bord astfel încât şi statul şi entitatea privată să fie de acord fiindcă aici nu vorbim de vreo sumă de bani care să vină de la bugetul statului sau să vină dintr-o zonă a statului”, a declarat Ministrul Turismului.

Mircea-Titus Dobre susţine că reprezentanţii agenţiilor de turism vor decide cum va fi gestionat fondul de garantare: “Majoritatea va fi partea privată. Sunt banii lor, nu este treaba statului. Statul trebuie să fie doar un observator mai ales că, în bordul respectiv, va fi un reprezentant al statului din partea Ministerului de Finanţe şi unul de la Ministerul Turismului. Doar atât. În rest majoritari vor fi privaţii. Ei vor decide ceea ce se va întâmpla cu aceste sume de bani”.

Pentru a stabili care va fi participarea agenţiilor de turism la constituirea fondului, Ministerul Turismului a făcut o adresă către ANAF şi către Ministerul de Finanţe astfel încât să i se pună la dispoziţie informaţiile legate de veniturile din bilanţul agenţiilor de voiaj, pe ultimii cinci ani de zile.

“O agenţie de turism care este deja pe piaţă va veni cu o participare la acest fond de garantare de 2% din total venituri. Dacă este o agenţie nouă, care acum se înfiinţează, trebuie să plătească o sumă minimă, apoi primeşte licenţă”, a explicat Mircea-Titus Dobre.

Acesta a dat exemplul agenţiei Fun Trip, arătând că statul, chiar dacă întreprinde acţiuni de control, nu poate să-i despăgubească pe turişti : “În cazul agenţiei Fun Trip, ei au o poliţă de 50.000 de dolari, dar undeva reaua credinţă se ridică la circa 200.000 de euro. Deci avem foarte mulţi cetăţeni păgubiţi, care nu se ştie dacă îşi vor recupera banii”.

În prezent, agenţiile de turism sunt obligate să încheie o poliţă de asigurare ce acoperă maximum 50.000 de dolari.

Interviul integral va fi publicat de agenţia MEDIAFAX vineri, ora 11.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici