Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a inaugurat un laborator de testare a lânii: O podoabă frumoasă. Cândva era gaj la bancă

Dacă oaia e „statuie vie”, lâna este „podoabă frumoasă”, a fost de părere ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a fost prezent, sâmbătă, la Iaşi, unde a inaugurat un laborator de testare a lânii, analizele urmând să fie realizate pe aparate care nu au mai fost folosite de la începtutul anilor `90

Urmărește
2299 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a inaugurat un laborator de testare a lânii: O podoabă frumoasă. Cândva era gaj la bancă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a inaugurat un laborator de testare a lânii: O podoabă frumoasă. Cândva era gaj la bancă

Întrebat ce este lâna, dacă oaia este „statuie vie”, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă la Iaşi, că lâna este „o podoabă frumoasă”, iar cândva putea reprezenta, pentru cei care deţineau cantităţi importante, „gaj la bancă”.

Daea a participat şi la o testare a unui fir de lână, demonstraţia pregătită pentru ministru eşuând deoarece, după ce a fost recoltat un fir de lână de la o oaie, în momentul testării, unul dintre aparate nu a pornit.

Potrivit ministrului Agriculturii, la nivelul ţării se produc aproximativ 36.000 de tone de lână, iar aproape 32 de mii de producători s-au înscris la programul prin care Guvernul oferă 1 leu/kg de lână. Pentru a veni în sprijinul producătorilor urmează să se deschidă şi centre de prelucrare şi valorificare a lânii.

„Am stăruit şi voi stărui ca în fiecare zonă a ţării să fie lanţuri de valorificare a acestui produs extraordinar de valoros. Centrele acestea de preluare au început deja să fie construite în ţară. Avem programul pe care l-am introdus în proiecţia bugetului pe 2018 în aşa fel încât să facem în primă fază opt centre regionale şi apoi să le multiplicăm în funcţie de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective în aşa fel încât nicio cantitate să nu fie irosită. Ea trebuie să fie luată, valorificată şi să câştige atât producătorul cât şi cel care valorifică. (…) Sectorul a amorţit, dacă nu a fost interes în acest domeniu acţiunea nu a început pur şi simplu. Iată că acum lucrurile încep să meargă. În final va câştiga ţara şi fermierii”, a declarat Petre Daea.

Potrivit ministrului, laboratoare de testare a lânii vor fi şi în centrele de preluare.

„Valorificarea nu trebuie să se oprească doar la vânzarea pur şi simplu a lânii. În spatele acestei acţiuni de colectare încep activităţi. Lâna are folosinţe multiple ca material termoizolant. De ce să nu începem şi industria lânii să o pornim în ţara aceasta? De ce să nu valorificăm, de ce să nu folosim acest mare produs în industria aceasta care a fost în România”, a explicat Petre Daea.

În ceea ce priveşte preţul unui kilogram de lână ministrul a declarat că diferă în funcţie de calitate şi că sunt foarte mici.

„În momentul în care începem să împingem colectarea, şi începem să donăm această cantitate de lână încep apoi pe piaţă să se organizeze cei care o valorifică şi atunci fiind o competiţie deschisă preţurile încep să se mişte şi cu siguranţă preţul va creşte. Asta de acum este un preţ mic, un preţ derizoriu, un preţ care ne-a determinat şi pe noi şi pe lucrătorii din domeniu să venim cu acest stimulent în aşa fel încât lucrurile să pornească de undeva. Pornesc de aici, continuă şi vom ajunge acolo unde interesul faţă de ţară ne împinge. Preţul e diferit. De la 1 leu, 2-3 lei, în funcţie de calitate. Sunt preţuri extrem de mici. În urmă cu mulţi ani lâna era unul dintre cele mai valoroase produse care dădeau garanţie economică de fiecare dată celor care creşteau oi şi puteau să intre în relaţie cu banca. Cu mult timp în urmă lâna era gaj la bancă”, a declarat Petre Daea.

Sumele de bani oferite prin hotărârea de Guvern ce prevede acordarea de 1 leu/kg vor fi virate vara viitoare.

Analizele efectuate la laboratorul inaugurat la Iaşi vor putea arăta cum a crescut oaia, dacă în timpul dezvoltării au fost sincope sau dacă animalul a avut o carenţă alimentară.

„În momentul de faţă, începutul este bun, aparatele sunt suficiente, putem determina şi randamentul la spălare şi fineţea şi lungimea şuviţei şi a fibrei. Este suficient pentru a stabili care este calitatea lânii, pentru că pe noi ne interesează în primul rând să stabilim rasa din care provine lâna respectivă, să stabilim calitatea pentru că aici o distribuim către industria textilă sau industria procesatoare, ştiu eu pentru construcţii sau altceva şi bineînţeles pe noi ne interesează, în urma lucrărilor de ameliorare, să stabilim ca aceşti reproducători, în funcţie de calitatea lânii, să le stabilim destinaţia pentru că ei sunt cei care vor reprezenta generaţia viitoare de ovine”, a declarat Lelior Iacob, şeful laboratorului de testare a lânii de la Iaşi.

În România funcţionează trei laboratoare de testare a lânii, la Iaşi, la Cluj şi la Vâlcea, ministrul Agriculturii, Petre Daea fiind de părere că acesta este un ajutor adus oierilor pentru a-i stimula să nu arunce lâna.

Testele sunt gratuite, analizele urmând să fie realizate cu aparate recondiţionate ce nu au mai fost folosite de la începutul anilor 90.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici