Ministrul Apărării a pledat la CAE pentru cooperarea şi coordonarea UE-NATO în sprijinul Moldovei

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe (CAE), unde a vorbit despre sprijinul acordat Ucrainei, dar a pledat şi pentru cooperarea şi coordonarea UE-NATO în sprijinul Republicii Moldova.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării a pledat la CAE pentru cooperarea şi coordonarea UE-NATO în sprijinul Moldovei

Ministrul Apărării a pledat la CAE pentru cooperarea şi coordonarea UE-NATO în sprijinul Moldovei

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat marţi la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles.

Principalul subiect de discuţie al miniştrilor apărării a constat în sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse. A fost abordat sprijinul pe termen lung, din perspectiva adaptării instrumentelor actuale, precum Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru a răspunde structurat cerinţelor partenerului ucrainean şi a reafirma determinarea UE în sprijinul acestuia.

În intervenţia sa, Tîlvăr a subliniat importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina şi a informat cu privire la demersurile recente întreprinse la nivel naţional, inclusiv în contextul declaraţiei comune România-Ucraina, adoptate la 10 octombrie. Ministrul Apărării a reconfirmat sprijinul asumat de România, inclusiv pe palierul instruirii, prezentând, în context, o informare cu privire la deschiderea Centrului european de instruire F-16 în România, care va avea ca prioritate instruirea piloţilor români, dar va fi deschis şi statelor aliate şi partenere, inclusiv Ucrainei.

„Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm şi constant. Este important să rămânem focalizaţi pe regiunea Mării Negre şi să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”, a transmis ministrul Tîlvăr.

Totodată, au fost discutate şi eforturile operaţionale ale UE în diferite teatre de pe glob, precum şi implementarea angajamentelor asumate prin Busola Strategică privind dezvoltarea Capacităţii UE de dislocare rapidă (EURDC).

În marja reuniunii, miniştrii apărării au participat şi la un mic dejun de lucru cu Secretarul General al NATO. Dezbaterile s-au concentrat asupra eforturilor celor două organizaţii pe linia rezilienţei, în special în ceea ce priveşte protecţia infrastructurii critice. Astfel, au fost evidenţiate progresele realizate în operaţionalizarea dialogului UE-NATO pe acest subiect.

„Evenimentele recente ce au afectat infrastructura critică subterană din Marea Baltică evidenţiază, încă o dată, necesitatea unor măsuri eficace pentru consolidarea rezilienţei şi asigurarea securităţii infrastructurii critice. Aceste lecţii se aplică şi în Marea Neagră, unde ne confruntăm cu o creştere a cererii pe dimensiunea conectivităţii, infrastructurii energetice şi digitale. Asigurarea rezilienţei infrastructurii critice este şi un element important al cooperării UE-NATO, fiind necesară consolidarea acestui dialog”, a evidenţiat ministrul Tîlvăr.

Oficialul român a mai pledat şi pentru aprofundarea cooperării şi coordonării UE-NATO în sprijinul partenerilor, în special pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu ameninţări hibride la adresa securităţii.

În marja reuniunii CAE, s-a reunit şi Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în formatul miniştrilor apărării. În cadrul reuniunii, au fost aprobate noile priorităţi ale Planului de dezvoltare a capabilităţilor militare (CDP) şi bugetul pentru anul 2024.

Oficialul român a subliniat importanţa includerii lecţiilor învăţate din Ucraina în procesul de dezvoltare a capabilităţilor militare europene şi adaptarea industriei europene la noile realităţi de securitate. Ministrul apărării naţionale a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea în comun cu partenerii europeni de soluţii în acest domeniu şi sprijinirea industriei naţionale de apărare, în contextul iniţiativelor Comisiei Europene în acest sens.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici