Ministrul Apărării, discuţii în SUA despre Parteneriatul Strategic şi războiul din Ucraina

Ministrul apărării Angel Tîlvăr s-a întâlnit la Washington DC cu coordonatorul pentru politica de apărare şi controlul armamentelor din cadrul Consiliului Naţional de Securitate, Cara Abercrombie şi cu secretarul-adjunct al Forţelor Aeriene ale SUA, Gina Ortiz Jones.

Urmărește
543 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării, discuţii în SUA despre Parteneriatul Strategic şi războiul din Ucraina

Ministrul Apărării, discuţii în SUA despre Parteneriatul Strategic şi războiul din Ucraina

În discuţiile de la Consiliul Naţional de Securitate, au fost abordate subiecte de interes comun privind importanţa Parteneriatului Strategic România-SUA, situaţia de securitate regională şi necesitatea unei strategii la Marea Neagră, precum şi eforturile României privind sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Ministrul Tîlvăr a salutat celebrarea a 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program) dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama şi a reiterat relaţiile excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic Româno-American.

În cadrul discuţiilor privind sprijinul pentru Ucraina, ministrul Tîlvăr a evidenţiat eforturile multidimensionale ale României pentru sprijinirea Ucrainei şi angajamentul ţării noastre în continuarea acestui demers atât timp cât va fi nevoie.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate regională şi aprofundarea cooperării la Marea Neagră, oficialul român a mulţumit Statelor Unite pentru contribuţia consistentă cu forţe şi capabilităţi dislocate pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în România, ca o dovadă a angajamentului Statelor Unite pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic.

În cadrul întâlnirii cu adjunctul secretarului Forţelor Aeriene ale SUA, subiectele abordate au vizat importanţa securităţii la Marea Neagră şi prezenţa forţelor SUA în România, aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul dezvoltării capabilităţilor forţelor aeriene, precum şi subiecte de interes în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat beneficiile Parteneriatului Strategic pe dimensiunea apărării şi relaţia excelentă dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama în cadrul Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program). În context, a mulţumit pentru contribuţia suplimentară cu forţe şi capabilităţi dislocate de Statele Unite în România, în contextul deciziilor aliate şi ale administraţiei de la Washington privind întărirea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic, pe fondul războiului din Ucraina. Oficialul român a reiterat determinarea părţii române privind sprijinul forţelor SUA dislocate în ţara noastră.

În ceea ce priveşte aprofundarea cooperării bilaterale pentru dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Aeriene Române, ministrul Apărării a menţionat că decizia României de aloca 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare va permite continuarea eforturilor în direcţia modernizării capabilităţilor Armatei Române şi a programelor de înzestrare specifice Forţelor Aeriene Române.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, oficialul român a menţionat relevanţa pe care situaţia de securitate la Marea Neagră trebuie să o ocupe pe agenda discuţiilor, importanţa adoptării unor decizii concrete pentru continuarea sprijinului Ucrainei şi Republicii Moldova şi, nu în ultimul rând, implementarea deciziilor adoptate în cadrul summit-ului NATO de la Madrid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici