Ministrul Apărării, întâlnire cu comandantul Forţelor Aeriene SUA din Europa şi Africa

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu comandantul Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM) şi comandant al Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi Africa, general James B. Hecker.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării, întâlnire cu comandantul Forţelor Aeriene SUA din Europa şi Africa

Ministrul Apărării, întâlnire cu comandantul Forţelor Aeriene SUA din Europa şi Africa

Întâlnirea dintre ministrul Angel Tîlvăr şi generalul James B. Hecker a avut loc luni, în marja Salonului Aeronautic de la Le Bourget, din Franţa.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au continuat dialogul bilateral româno-american pe teme de interes comun în domeniul forţelor aeriene, inclusiv din perspectiva cerinţelor de capabilităţi aeriene necesare pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare a NATO, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina.

„Parteneriatul Strategic România - SUA este unul dintre pilonii principali ai politicii naţionale de securitate şi apărare, alături de apartenenţa la NATO şi UE. România este astăzi un aliat şi partener de încredere în relaţia cu Statele Unite ale Americii, suntem o ţară care demonstrează ambiţie, voinţă politică şi capacitatea de a contribui la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic al Alianţei, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre,” a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr a exprimat apreciere pentru contribuţia SUA la asigurarea apărării şi descurajării pe întregul flanc estic al Alianţei Nord-Atlantice, în special prin dislocarea de forţe şi capabilităţi în România, precum şi pentru sprijinul oferit de SUA în procesul de achiziţionare a aeronavelor F16 din inventarul armatei norvegiene, evidenţiind importanţa continuării procesului de instruire a piloţilor romani pe acest tip de aeronavă, începând din acest an.

Oficialul român a apreciat, de asemenea, cooperarea consistentă a Forţelor Aeriene Române cu structurile aliate, dar şi din perspectivă bilaterală, fiind evidenţiată contribuţia substanţială şi diversificată a SUA la asigurarea securităţii spaţiului aerian pe flancul estic al NATO şi în zona de vest a bazinului Mării Negre. În context, oficialul român a evidenţiat importanţa menţinerii sprijinului aliat pentru misiunile de poliţie aeriană întărită în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce priveşte participarea SUA, misiuni ce şi-au dovedit pe deplin eficienţa în ansamblul măsurilor ample de apărare şi descurajare pe flancul estic.

Totodată, a reiterat angajamentul României de a continua dezvoltarea infrastructurii specifice şi asigurarea sprijinului, în calitate de naţiune-gazdă, pentru facilitarea desfăşurării activităţilor de instruire şi executare a misiunilor aeriene în comun cu partenerul american, precum şi cu celelalte state membre NATO.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat şi aspecte relevante privind deciziile aşteptate a fi adoptate în cadrul viitorului Summit NATO de la Vilnius, precum şi dimensiunea desfăşurării exerciţiilor în comun desfăşurate în cadrul parteneriatului strategic România-SUA sau în cadru aliat, element esenţial al creşterii interoperabilităţii Forţelor Armate Române cu structurile aliate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici