Ministrul austriac al Afacerilor Europene reafirmă sprijinul pentru aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut, luni, la Viena, o întrevedere cu vicecancelarul federal şi ministrul Afacerilor Europene al Austriei, Michael Spindelegger, acesta reiterând sprijinul constant al ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

9 afișări

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, întrevederea ministrului Teodor Baconschi cu vicecancelarul federal şi ministrul Afacerilor Europene şi Internaţionale al Austriei în marja participării la Conferinţa internaţională "Strategia UE pentru spaţiul dunărean - noi impulsuri pentru Austria".

"Cei doi miniştri au abordat subiecte de interes comun privind relaţiile bilaterale, cu accent pe cooperarea politică şi economică. În context, a fost subliniat stadiul excelent al cooperării pe palierul economic. A fost reiterat interesul celor două părţi pentru intensificarea cooperării în domenii precum: energia, mediul, agricultura şi turismul. Cu prilejul convorbirilor, ministrul Michael Spindelegger a reiterat sprijinul constant al Austriei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. La rândul său, şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că România acţionează ca stat membru preocupat de securitatea frontierelor externe ale UE", menţionează sursa citată.

Un alt subiect abordat a fost perspectiva financiară europeană post - 2013, în contextul publicării Comunicării Comisiei din 29 iunie, interlocutorii subliniind importanţa reducerii disparităţilor de dezvoltare dintre regiunile europene.

În ceea ce priveşte Strategia UE pentru Regiunea Dunării, cei doi miniştri au salutat decizia Consiliul European din data de 24 iunie de adoptare a acestui proiect de cooperare macro-regională şi au discutat despre paşii următori necesari pentru a menţine angajamentul politic european şi pentru concretizarea cât mai multor proiecte la nivelul comunităţilor locale.

Teodor Baconschi şi Michael Spindelegger au participat de asemenea luni la conferinţa "Strategia UE pentru spaţiul dunărean - noi impulsuri pentru Austria", organizată de către Cancelaria Federală şi Ministerul federal austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale, la care a fost prezent şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

"Parteneriatul româno-austriac a stat la baza iniţiativei Strategiei UE pentru regiunea Dunării. El trebuie să rămână un motor politic puternic şi în faza de implementare", a subliniat Teodor Baconschi în alocuţiunea sa în cadrul evenimentului. Ministrul român a salutat, în context, andosarea Strategiei de către Consiliul European din 24 iunie, decizie care marchează debutul implementării proiectului.

Totodată, şeful diplomaţiei române a arătat că macro-regiunea Dunării constituie un răspuns adecvat pentru problemele cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeană, reprezentând adaptarea necesară pentru implementarea politicii de coeziune, pilon major al bugetului european. Şeful diplomaţiei române a arătat, în context, că România a iniţiat pregătirile de lansare a unor proiecte concrete destinate reducerii disparităţilor de dezvoltare economică intra-regionale şi creşterii calităţii vieţii.

Teodor Baconschi a subliniat, de asemenea, importanţa dimensiunii externe a Strategiei, prin "legătura naturală" dintre Strategia Dunării şi Sinergia Mării Negre. "Sunt instrumente diferite, dar se pot realiza conectări utile încă din această fază" a arătat ministrul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici