Ministrul bulgar de Externe: Discuţiile privind platoul din Marea Neagră durează de mulţi ani, e timpul să le încheiem

Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că discuţiile dintre România şi Bulgaria privind delimitarea platoului maritim din Marea Neagră durează de mulţi ani şi că ar fi timpul ca acestea să se termine.

Urmărește
670 afișări
Imaginea articolului Ministrul bulgar de Externe: Discuţiile privind platoul din Marea Neagră durează de mulţi ani, e timpul să le încheiem

Kristian Vigenin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Întrebat în ce stadiu se află negocierile privind delimitarea spaţiilor maritime între România şi Bulgaria în Marea Neagră, Kristian Vigenin a precizat că "demarcarea nu este încă finalizată, dar problema trebuie rezolvată, chiar dacă nu este una atât de importantă".

"Există echipe de experţi care lucrează în acest sens. Acum este rândul Bulgariei să invite echipa de experţi români şi intenţionăm să facem asta până la sfârşitul anului şi să vedem exact unde sunt problemele", a spus şeful diplomaţiei de la Sofia, adăugând că, de ambele părţi, este "o voinţă pentru a rezolva problema". "Discuţiile durează de mulţi ani, la un moment dat trebuie să se termine. Poate a sosit timpul să facem asta", a mai precizat Kristian Vigenin.

Şeful diplomaţiei bulgare a subliniat că negocierile privind delimitarea pot fi aduse la nivel politic, dar "momentan nu este necesară" o asemenea măsură.

Subiectul negocierilor dintre cele două ţări privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră a devenit în primăvara anului 2012 subiect de dispută politică, după ce fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, declara că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba despre 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

România şi Bulgaria au negocieri referitoare la delimitarea din Marea Neagră de mai bine de 20 de ani, până în prezent având loc 17 runde de negocieri, dintre care ultima în decembrie 2011, la Sofia, a declarat, la 21 martie 2012, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al MAE bulgar. Oficialul bulgar spunea atunci că negocierile se defăşoară "într-o atmosferă de prietenie" şi că ambele părţi doresc încheierea unui acord bilateral.

Referitor la importanţa Strategiei Dunării, ministrul Kristian Vigenin a punctat faptul că astfel de proiecte "forţează municipalităţile să lucreze împreună, pentru a face lucrurile să meargă".

Întrebat ce proiecte au fost realizat în cadrul acestei strategii lansate de România şi Austria, ministrul bulgar de externe a declarat că au fost implementate proiecte "în aproape toate localităţile de pe ambele maluri ale Dunării, între organizaţii non-guvernamentale". "Desigur, cel mai mare proiect, finalizat anul acesta, a fost al doilea pod pe Dunăre, între Vidin şi Calafat".

Referitor la problemele apărute pe acest pod, Vigenin a spus că cele două guverne şi Comisia Europeană ar trebui să efectueze "o misiune pentru a vedea unde sunt problemele" ."Dacă este o problemă legată de construirea podului, compania care a realizat proiectul trebuie să facă toate reparaţiile necesare, pentru că aceasta a oferit garanţii pentru lucrarea efectuată", a mai spus Kristian Vigenin.

Presa bulgară a scris, recent, că o groapă mare a apărut în carosabil pe podul Vidin-Calafat. Gropa este astupată "temporar" cu ciment în loc de asfalt, potrivit Novinite.

"Problema este mai mare decât gaura", scrie publicaţia bulgară, precizând că în urma ploilor din ultima săptămână apa a pătruns în compartimentul din beton de sub pod, în care sunt instalate cabluri de comunicaţii.

Şeful diplomaţiei bulgare a mai precizat că România şi Bulgaria intenţionează să construiască o hidrocentrală şi un nou pod pe Dunăre, în cadrul unui proiect comun. "În prezent se disută despre finanţare, dar sunt sigur că acesta este un proiect care merită să fie finanţat în cadrul Strategiei Dunării", a spus Vigenin.

Acesta a explicat că noul pod ar putea fi între localităţile Silistra-Călăraşi sau Oreahovo-Bechet, dar se are în vedere şi "o lărgire sau, mai degrabă, un al doilea pod, paralel cu actualul, între Ruse şi Giurgiu. "Actualul este prea îngust şi, cel mai probabil, ar urma să fie construit un altul pentru a putea îmbunătăţi legătura de transport dintre Ruse şi Giurgiu şi, bineînţeles către Bucureşti", a declarat ministrul bulgar de Externe, care participă la cea de-a doua ediţie a Forumului Anual privind Strategia Dunării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici