„Am participat la o serie de întâlniri bilaterale cu miniştri omologi prezenţi la Reuniunea Miniştrilor statelor membre UE, din Santander. Am susţinut în adunările plenare, poziţia României de a deveni un hub regional de cercetare/dezvoltare pentru teme cruciale ale viitorului Europei: tehnologii inovatoare, digitalizare, energie şi educaţie. Cât timp suntem orientaţi către transferul tehnologic şi urmărim să avem politici comune cu alte state membre, putem contribui la ambiţia europeană de a crea o piaţă unică, fără frontiere pentru cercetare, inovare şi tehnologie”, a spus ministrul Bogdan Ivan.
Una dintre caracteristicile cheie ale Spaţiului European de Cercetare (ERA) este promovarea sinergiilor politicilor de cercetare şi inovare, precum şi programelor şi competitivităţii la nivelul UE şi statelor membre, arată MCID.
În plus, recomandarea Consiliului privind un Pact pentru Cercetare şi Inovare în Europa din 26 noiembrie 2021 solicită coordonarea politicilor la nivelul Uniunii şi suport, de la etapele de planificare strategică şi proiectare până la implementare şi etape de monitorizare, pentru a asigura progresul către priorităţile ERA.
Programele-cadru succesive ale UE pentru cercetare şi inovare sunt principalele instrumente pentru atingerea obiectivelor ERA. Planul strategic european urmăreşte asigurarea continuităţii şi coerenţei măsurilor de finanţare dincolo de programele de lucru pentru a aborda orice provocări, oportunităţi şi crize care ar putea apărea. De asemenea, oferă orientări strategice în domeniile de politică prioritare şi vizează stimularea sinergiilor cu programe de finanţare naţionale şi regionale prin acţiuni de cercetare şi inovare.