- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.12.2021, 15:36)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Culturii a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a reprezentat România la Consiliul Educaţie, Tineret, Cultură, Sport al Uniunii Europene - secţiunea Cultură şi Audiovizual, la Bruxelles, unde a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură.
Urmărește
215 afișări
Ministrul Culturii a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură
Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a reprezentat România la Consiliul Educaţie, Tineret, Cultură, Sport al Uniunii Europene - secţiunea Cultură şi Audiovizual, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Pentru a atenua efectele pandemiei asupra sectoarelor culturale şi creative şi pentru a identifica noi măsuri de sprijinire a acestora, demnitarul român a propus desemnarea anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură şi a lansat un apel către omologii săi pentru susţinerea acestei iniţiative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
,Fiecare ţară are propriile exemple cu privire la depăşirea unor situaţii critice prin artă şi prin cultură. Deşi omenirea este, în acest moment, supusă unor grele încercări, aceşti doi ani de restricţii, izolare şi înstrăinare ne-au arătat că, prin cultură, putem redobândi umanitatea, dând dovadă de rezilienţă. Aşadar, vă propun să reflectăm astăzi la posibila desemnare a anului 2023 drept Anul European al Rezilienţei prin Cultură, pentru a identifica împreună noi măsuri de sprijinire a sectoarelor culturale şi creative şi pentru a valorifica potenţialul acestora în asigurarea tranziţiei verzi şi digitale”.
Propunerea României a fost salutată de mai multe ţări, care au susţinut acest demers de reconstruire a Uniunii Europene prin cultură. În lunile următoare, vor avea loc noi discuţii între partea română, instituţiile europene şi statele membre UE, pentru concretizarea acestei iniţiative.
De asemenea, Consiliul a dezbătut tematica propusă de Preşedinţia slovenă, referitoare la „drepturile pentru patrimoniu, în contextul dezvoltării durabile şi al viitorului Europei”.
În acest context, ministrul Romaşcanu a subliniat faptul că promovarea şi protejarea drepturilor de patrimoniu este fundamentată, în primul rând, de politicile şi programele educaţionale, prin intermediul cărora toţi cetăţenii îşi pot cunoaşte mai bine trecutul şi îl pot aprecia ca atare. În egală măsură, a prezentat obiectivul asumat de Guvernul României de a crea conexiuni între politicile digitale, de cercetare, inovare, mediu şi dezvoltare regională, printr-o abordare integrată, susţinută de reforme ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor cu valoare istorică şi arhitecturală, în linie cu obiectivele Pactului Ecologic European.
Acestea vor fi implementate de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului şi vor fi susţinute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Consiliul a adoptat, de asemenea, Proiectul de Concluzii intitulat „cultura, arhitectura de calitate şi mediul construit ca elemente cheie ale iniţiativei Noul Bauhaus European”, ce conturează noi paşi de acţiune la nivelul Uniunii Europene, pentru accentuarea rolului deţinut de politicile culturale în îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European.
În domeniul audiovizual şi media, miniştrii au agreat o serie de direcţii de lucru pentru promovarea diversităţii culturale şi lingvistice a Uniunii Europene şi pentru creşterea ofertei de conţinut audiovizual şi media european, cu precădere în mediul online. Concluziile Consiliului referitoare la „disponibilitatea şi competitivitatea conţinutului european audiovizual şi media” propun, astfel, noi măsuri de sprijin pentru acest sector de acţiune, reafirmând importanţa strategiilor de creştere a audienţei şi a promovării conţinutului de calitate european, inclusiv prin coproducţii europene.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20