„Oficialul român a salutat, şi cu acest prilej, anunţul Comisiei Europene din 27 ianuarie 2025, cu privire la acordarea unui pachet de asistenţă de urgenţă pentru R. Moldova. în valoare de 30 de milioane de euro, un prim pas într-o abordare mai largă a UE de a sprijini R. Moldova în contextul actualei crize energetice”, se arată în comunicatul MAE.
Hurezeanu a menţionat că, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova, acţiunile hibride ale Rusiei la adresa Chişinăului se vor intensifica, iar administraţia democrată va avea nevoie de consolidarea sprijinului european şi al statelor membre pentru a-şi creşte rezilienţa în faţa acestor atacuri.
Cu privire la procesul de extindere, ministrul de Externe a subliniat că aderarea la UE rămâne un instrument-cheie pentru a proiecta stabilitate, pace şi securitate în Europa, iar extinderea trebuie să continue pe baza meritelor fiecăruia dintre parteneri, ceea ce necesită determinare în implementarea de reforme ireversibile în toate domeniile.
„Cei doi oficiali au avut un scurt schimb de opinii cu privire la stadiul şi perspectivele de aderare ale fiecărui stat candidat la UE. Referitor la parcursul european al Ucrainei şi R. Moldova, ministrul Emil Hurezeanu a mulţumit Comisiei pentru prezentarea rapoartelor de screening aferente primei grupări tematice de capitole (Cluster 1), care arată că ambele state au făcut progrese în procesul de reformă, şi a exprimat speranţa deschiderii negocierilor de aderare în cursul Preşedinţiei poloneze a Consiliului UE”, se mai arată în comunicat.
În contextul evoluţiilor geopolitice şi de securitate de la Marea Neagră, Hurezeanu a accentuat nevoia unei abordări mai ambiţioase a UE cu privire la Marea Neagră, inclusiv prin elaborarea unei strategii dedicate acestei regiuni, care ar putea avea ca principali piloni conectivitatea şi securitatea.
Potrivit MAE, cei doi oficiali au stabilit să menţină un dialog activ pentru a continua discuţiile cu privire la subiectele abordate în cadrul întrevederii.