Ministrul de Interne: Sebastian Ghiţă era însoţit de fratele lui, care avea documente reale

Sebastian Ghiţă, localizat şi reţinut în Belgrad, era însoţit de fratele lui, care avea documente reale, în timp ce fostul parlamentar a prezentat documente false, a declarat, vineri dimineaţă, ministrul de interne, Carmen Dan.

Urmărește
1670 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Interne: Sebastian Ghiţă era însoţit de fratele lui, care avea documente reale

Ministrul de Interne: Sebastian Ghiţă era însoţit de fratele lui, care avea documente reale

"Autorităţile sârbe au avut toate informaţiile în aşa fel încât să îl poată reţine. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliţie, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false, paşaport sloven. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliţia română se va deplasa în Serbia şi se va ocupa de activităţile specifice de însoţire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliţiei sârbe", a declarat Carmen Dan.

Poliţia Română a făcut publică şi o fotografie cu Sebastian Ghiţă, din care reiese că acesta a încercat să îşi schimbe înfăţişarea, fotografia surprinzându-l pe fostul parlamentar cu barbă.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat, vineri dimineaţă, că Sebastian Aurelian Ghiţă a fost localizat şi reţinut în Belgrad, în cursul nopţii.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă, primul după ce a încălcat măsura controlului judiciar,acesta fiind dat ulterior în urmărire naţională şi internaţională.

Fostul deputat are, până acum, cinci dosare penale. În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti au cerut arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. Tribunalul Prahova a admis solicitarea procurorilor.

Fostul parlamentar este trimis în judecată în două dosare. În iunie 2016, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată, alături de foşti şefi de poliţie şi procurori din Prahova, fostul deputat fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.În iulie 2015, Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădesc, au fost trimişi în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Totodată, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare. Este vorba de cauza privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.

Grindeanu: Felicit MAI şi toate structurile care au contribuit la prinderea lui Ghiţă

Premierul Sorin Grindeanu a felicitat, vineri, MAI şi toate structurile care au contribuit la finalizarea acţiunii de prindere a fostului deputat Sebastian Ghiţă, el menţionând că vor urma proceduri specifice unei astfel de acţiuni care vor duce în final la extrădare şi la venirea acestuia în ţară.

"Am vorbit în urmă cu câteva minute cu doamna ministru de Interne (Carmen Dan, n.r.), mi-a spus despre această acţiune. Eu doresc să felicit Poliţia Română pentru că şi-a făcut datoria, este un lucru extrem de bun. În continuare vor urma proceduri specifice unei astfel de acţiuni care vor duce în final la extrădare şi la venirea în ţară a lui Sebastian Ghiţă. Încă o dată vreau să felicit MAI şi toate structurile care au contribuit la finalizarea acestei acţiuni", a spus Grindeanu, la TVR.

Premierul a menţionat că această acţiune de prindere a lui Ghiţă nu trebuie privită din punct de vedere politic.

"Lucrurile care ţin de Justiţie şi pentru ceea ce a fost dat în urmărire generală Sebastian Ghiţă - pentru aceste lucruri, nu pentru declaraţii politice este această acţiune, ci pentru fapte de cu totul altă factură. De aceea, cred că acţiunea aceasta este un succes pentru Poliţia Română şi pentru statul român. Justiţia e una, politica e cu totul altceva", a adăugat Grindeanu.

Întrebat despre vocile care se tem că Sebastian Ghiţă ar putea face dezvăluiri, Grindeanu a admis că poate exista o astfel de teamă "în anumite zone".

"Poate fi o teamă în anumite zone, este treaba dânşilor. Pe noi ne interesează să aplicăm legea şi mă bucur că cei de la MAI au contribuit la asta. Celelalte speculaţii, cele pe care le spun unii şi alţii nu este treaba noastră ca şi Guvern. Treaba noastră a fost ca această acţiune să se încheie şi să ajungem la finalizare şi anume aducerea în ţară a domnului Sebastian Ghiţă", a spus Grindeanu.

Întrebat dacă apreciază că acţiunea a durat mult, premierul a menţionat: "Probabil că nu a fost nici simplu. Eu sunt convins că au depus toate eforturile cei din MAI şi nu numai pentru aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă. Important pentru noi este că această acţiune a fost un succes şi că s-a reuşit acest lucru".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici