Ministrul Educaţiei propune constituirea unor şcoli-pilot, după rezultatele dezastruoase de la testele PISA

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat, luni, în cadrul unei dezbateri privind rezultatele testelor PISA obţinute de elevii români, că va propune „activarea” unui articol din Legea Educaţiei care prevede înfiinţarea unor „şcoli-pilot”.

Urmărește
1495 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei propune constituirea unor şcoli-pilot, după rezultatele dezastruoase de la testele PISA

Ministrul Educaţiei, măsuri după rezultatele PISA 2019: Voi propune constituirea unor şcoli-pilot

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, prezentă luni la o dezbatere privind rezultatele testelor PISA 2019, a declarat că Ministerul se va focusa pe revizuirea urgentă a programelor şcolare numai după constituirea grupurilor de lucru pentru stabilirea planurilor cadru şi că va propune constituirea unor „şcoli-pilot”, pentru a verifica în ce măsură funcţionează modificările.

„Toate măsurile care ar trebui să fie luate pe un termen cât mai rapid trebuie să urmărească, pe de o parte, o anumită echitate în sistem, dar şi calitatea actului educaţional. Prin urmare, (...) ne vom concentra să revizuim urgent programele şcolare numai după ce vom constitui grupurile de lucru pentru stabilirea planurilor cadru. Acesta e cel mai urgent lucru pe care îl putem face la nivelul Ministerului Educaţiei”, a spus Anisie.

„Totodată, voi propune şi activarea articolului 26 din Legea educaţiei naţionale, care prevede constituirea unor şcoli de aplicaţie, unor şcoli-pilot în care să vedem dacă funcţionează, să nu mai mergem aşa în orb, fără a avea în spate o cercetare profesionist realizată", a spus Anisie”, a completat aceasta.

Ministrul a invocat în acest sens, al reformelor din educaţie şi importanţa introducerii din anul universitar 2020-2021 a masteratului didactic. Anisie a menţionat că altă idee „de luat în calcul” este venită din partea unui grup de cercetători şi vizează înfiinţarea unor şcoli de profesori

„Din anul universitar 2020 - 2021 vom realiza sau vom introduce ceea ce trebuia făcut demult, din 2011, (...) masteratul didactic. Vom pilota în cinci universităţi din România şi nu în ultimul rând, dacă vorbeam despre formarea aceasta a profesorilor, în cadrul grupului de lucru (constituit după rezultatele testelor PISA, n.r.). Săptămâna trecută s-a propus chiar înfiinţarea unor şcoli de profesori. E o idee care a venit din partea grupului de cercetători prezenţi la acea întâlnire şi este de luat în calcul, pentru că fragmentarea aceasta pe diferite discipline poate nu este bună, poate am realiza în felul acesta o pilotare şi pe o scoală de profesori, aşa cum au numit-o colegii cercetători prezenţi la întâlnirea de săptămâna trecută", a precizat Anisie.

Anisie a invocat şi importanţa formării profesionale a dascălilor, care, potrivit acesteia, nu trebuie făcută „doar de dragul formării”.

„În cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării se află în plină desfăşurare proiectul 'CRED' în care sunt formaţi profesorii şi sper ca acest proiect să-şi atingă obiectivele, pentru că o formare doar de dragul formării nu cred că mai este în anul acesta viabilă, dacă nu ne ancorăm în realitatea societăţii, nu realizăm pentru profesori o formare care să ducă la un act educaţional de calitate şi ancorat în realitate", a declarat ministrul.

Întrebată ce măsuri vor fi luate pentru a evita ca elevii claselor a VI-a şi a VII-a din prezent să repete episodul rezultatelor slabe de la testările PISA din acest an, ministrul a spus că dat fiind faptul că aceste generaţii învaţă după alte programe, se aşteaptă ca rezultatele să fie unele mai bune.

„Programele scolare pe care le-au urmat acesti elevi sperăm să fie unele care să le permită sa aiba niste rezultate mai bune decat au avut cei care au dat în 2018. Acesti elevi sunt cei care au învăţat după programele elaborate în 2016”, a conchis ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici