- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Energiei, noi detalii despre reactoare nucleare modulare: "România o ţară care are o lungă istorie în sectorul nuclear (...) Aşadar, nu văd un loc mai bun pentru a fi pionier în Europa pentru această tehnologie uimitoare"
Proiectul noilor reactoare nucleare modulare de dimensiuni mici ce vor fi aplasate în România avansează. Ministrul Energiei a dat noi detalii în cadrul Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări, ce a avut loc cu prilejul Summitului din Bucureşti. La forum a participat şi reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru probleme climatice, John Kerry.
Ministrul Energiei, noi detalii despre reactoare nucleare modulare: "România o ţară care are o lungă istorie în sectorul nuclear (...) Aşadar, nu văd un loc mai bun decât această ţară pentru a fi pionier în Europa pentru această tehnologie uimitoare"
În cadrul discuţiilor s-a avansat, potrivit Ministrului Enegriei, într-o serie de dosare şi proiecte strategice ale României: mecanisme de finanţare pentru noi capacităţi de producţie, Tarniţa-Lăpusteşti, demararea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare Cernavodă, SMR-urile de la Doiceşti, realizarea de interconectări de gaz şi electricitate transfrontaliere şi întărirea rezilienţei sistemului energetic regional.
"Le-am explicat partenerilor noştri că România are vocaţia de a fi un pilon al stabilităţii energetice regionale şi europene. Ţara noastră este unul dintre statele europene cu cel mai mare grad de independenţă energetică, cu acces la resurse diverse. De asemenea, România este unul dintre puţinele state cu un ciclu nuclear integrat. Mai mult, avem o tradiţie energetică puternică, cu specialişti şi experţi înalt calificaţi", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Ministrul a vorbit despre proiectul ce are în vedere construirea de reactoarele de dimensiuni mici. Sebastian Burduja le-a spus oficialilor prezenţi că proiectul este şi mai important acum în contextul situaţiei din Ucraina: "România este o trambulină pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei. Şi vom avea nevoie de multă energie pentru asta şi de multă industrie"
"România o ţară care are o lungă istorie în sectorul nuclear, de care suntem foarte mândri. Aşadar, nu văd un loc mai bun decât această ţară pentru a fi pionier în Europa pentru această tehnologie uimitoare ( n.r reactoare nucleare de mici dimensiuni -SMR) pentru care suntem foarte recunoscători", a precizta minsitrul.
Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate de putere de până la 300 MW(e) pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiţionale
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a întocmit rapoarte consistente despre tehnologia SMR şi spune că reactoarele de dimensiuni mici şi medii pot combina energia nucleară cu cea din surse alternative, inclusiv regenerabile. Agenţia vorbeşte despre generarea de energie ”în mod flexibil”, la costuri mai mici şi pentru un număr mare de aplicaţii.
1. Este Romania prima tara din lume care va instala reactoare modulare mici?
Adevarul este ca Romania va fi a doua tara din lume, dupa SUA, care va instala reactoare modulare mici. Proiectul din SUA este mult mai avansat decat cel din Romania iar pana se vor instala aici, se Roamania va beneficia de experienta punerii in funciune in Statele Unite, in Utah.
In plus, tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici nu este noua, sau experiementa, ci este bazata pe tehnologia reactoarelor cu apa usoara presurizata. Aceasta exista deja de peste 60 ani si este operata in siguranta in peste 300 din cele 400 reactoare in operare in intreaga lume. Mai mult, majoritatea reactoarelor din Europa (Franta, Rusia) si SUA sunt pe baza de apa usoara presurizata.
In SUA, reactoarele modulare mici au fost instalate prima data in domeniul militar, pe submarine, primul fiind submarinul Nautilus in 1955. In prezent, SUA are peste 100 de reactoare pe submarine, care au in total o durata de functionare de 5000 ani in siguranta in total.
Energia nucleara acopera 10% din necesarul total de electricitate la nivel global si 26% in Europa, si genereaza 50% din electricitatea fara CO2 in Europa. In Romania, prin operarea celor doua reactoare de la CNE Cernavoda, energia nucleara acopera 20% din necesarul energetic al tarii. Cu alte cuvinte 1 din cele 5 becuri din tara sunt aprinse cu energie nucleara.
2. Cat costa proiectul centralei SMR?
In acest moment, costul centralei SMR este intr-un proces de estimare. In SUA, costul dezvoltarii centralei SMR din Utah este de aprox. 9 miliarde de dolari, insa in SUA costurile sunt mai mari pentru forta de munca, cu costructia si productia componentelor.
In Romania, in acest moment, are loc studiul FEED prin care se analizeaza din punct de vedere tehnic amplasamentul candidat preferat de la Doicesti (fosta termocentrala), si se estimeaza costurile dezvoltarii proiectului, pentru proiectul din Romania. Spre deosebire de proiectul din SUA care este dezvoltat pe un amplasament nou, in Romania centrala SMR va fi amplasata pe locatia unei foste centrale pe carbune, din Doicesti, judetul Dambovita, care are deja o parte din infrastructura necesara (statie de transformare, conectarea la retea, drumuri etc), ceea ce va reduce foarte mult costurile proiectului din Romania fata de proiectul din SUA, care va fi primul din lume.
3. Este România este singura ţară din Europa care a acceptat amplasarea de reactoare modulare?
In lume, sunt in prezent peste 70 de tehnologii de reactoare modulare in diferite stadii de dezvoltare. Tari precum Polonia, Bulgaria, Ucraina, Franta, UK, Cehia, Estonia, fac pasi rapizi pentru instalarea reactoarelor modulare mici. Este chiar o competitie a tarilor pentru a avea intaietate in dezvoltare pentru ca prima tara din Europa care va instala SMR va castiga si numeroase beneficii: industria si forta de munca locala vor putea fi implicate in dezvoltarea proiectelor regioanale – asta insemnand locuri de munca si taxe platite la bugetul de stat si local, dezvoltare regionala.
4. Este tehnologia NuScale aprobata?
Designul tehnologiei SMR NuScale a fost aprobat de Comisia de Reglementare Nucleara din SUA – US NRC), inca din august 2020, fiind singura tehnogie SMR din lume aprobata.
In 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de intelegere cu compania americana NuScale Power pentru a analiza tehnologia si oportunitatea dezvoltarii acesteia in Romania. Similar, a analizat si alte tehnologii SMR (reactoare modulare mici) din lume, insa tehnolgia SMR NuScale este singura din lume care este aprobata si cea mai matura din punct de vedere al dezvoltarii, avand deja o centrala in dezvoltare in SUA si tot lantul de furnizori pentru productie.
5. De ce si cum a fost ales Doiceştiul pentru amplasarea reactoarelor modulare mici?
Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat candidat (preliminar), în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui amplu studiu de specialitate care a analizat si identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale cu reactoare modulare mici (SMR). Au fost luate in considerare pentru analiza in special amplasamente ale fostelor centrale pe carbune dezafectate, intrucat la nivel global cat si in Romania, intentia este de a reutiliza amplasamente dezafectate, ale căror racorduri la utilităţi (energie electrică, apă, gaz, drumuri) sunt la o putere instalată foarte apropiată de nevoile unei centrale de tip SMR. In felul acesta sunt reenergizate fostele centrale, cu multiple beneficii pentru comunitatea locala – locuri de munca, dezvoltare zonala economica etc. Atât în România cât şi în alte ţări, amplasamentele candidate pot aparţine atât companiilor de stat cât şi celor private.
Am avansat într-o serie de dosare şi proiecte strategice ale României: mecanisme de finanţare pentru noi capacităţi de producţie, Tarniţa-Lăpusteşti, demararea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare Cernavodă, SMR-urile de la Doiceşti, realizarea de interconectări de gaz şi electricitate transfrontaliere şi întărirea rezilienţei sistemului energetic regional.România este un partener de încredere şi se afirmă drept lider energetic regional. De această revoluţie energetică vor beneficia toţi românii.
La Bucureşti au fost prezenţi şi Marina Wes, Directorul Regional pentru Uniunea Europeană al Băncii Mondiale; Nusrat Ghani, Ministru de Stat, Departamentul de Afaceri şi Comerţ al Regatului Unit;David Cook, Preşedinte al Comisiei de Comerţ Internaţional din Camera Reprezentanţilor din Statul Arizona, SUA; Davor Filipović, Ministrul Economiei şi Dezvoltării Sustenabile din Croaţia;Reta Jo Lewis, Preşedinte al Băncii de Export-Import al SUA; Nobumitsu Hayashi, Guvernator al Băncii Japoneze pentru Cooperare Internaţională; Odile Renaud-Basso, Preşedinte al Băncii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO