Ministrul Energiei din Republica Moldova a fost demis. Premierul va solicita Parlamentului să impună starea de urgenţă în sectorul energetic

  • Premierul Republicii Moldova l-a demis joi pe ministrul Energiei, Victor Parlicov.
  • De asemenea, Dorin Recean a declarat că va solicita parlamentului să impună starea de urgenţă în sectorul energetic.
  • Energia electrică ar putea fi procurată din Vest prin România sau fie din România.
Urmărește
876 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei din Republica Moldova a fost demis. Premierul va solicita Parlamentului să impună starea de urgenţă în sectorul energetic

Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu îşi va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia după ce acesta expiră la 31 decembrie, crescând riscul unei întreruperi a gazului rusesc către mai multe ţări din Europa de Est, inclusiv Moldova.

Regiunea separatistă Transnistria, susţinută de Moscova, este deosebit de dependentă de gazul rusesc.

„Demisiile sunt prima etapă de corectare a situaţiei de criză. Am avut deplină încredere în ministrul Parlicov. Dar el nu a asigurat achiziţionarea de gaze”, a declarat Recean în cadrul unei conferinţe de presă. A urmat decretul prezidenţial de demitere a lui Parlicov.

Guvernul intenţionează să solicite parlamentului să impună o stare de urgenţă preventivă începând cu 16 decembrie, a adăugat el.

„O stare de urgenţă energetică este necesară pentru a gestiona riscurile de întrerupere a aprovizionării cu energie, cel puţin parţial, şi pentru a permite guvernului să impună anumite acţiuni, inclusiv restricţionarea exporturilor de energie”, a adăugat Recean.

„Energia electrică ar putea fi procurată din Vest prin România”

Premierul Dorin Recean a prezentat mai multe scenarii pentru a evita o criză energetică. Potrivit oficialului, energia electrică ar putea fi procurată din Vest prin România sau fie din România, pe liniile Isaccea-Vulcăneşti, dar şi pe liniile din nordul ţării, informează agenţia Moldpres.

Premierul Dorin Recean a specificat că ar putea creşte capacitatea de producere locală a energiei electrice, inclusiv la Termoelectrica. „Vom activa în măsura posibilităţilor hidrocentrala de la Costeşti. Toată energia verde, eoliană şi fotovoltaică la fel va fi livrată pe piaţa locală. Avem în vedere şi scenariul în care vom cumpăra şi vom livra gaze naturale la Cuciurgan, ca cel puţin parţial să se producă din acest gaz energie electrică. Am ferma convingere că o parte din cei din stânga Nistrului se vor mobiliza să adune resurse financiare şi să cumpere gaze naturale de pe piaţă pentru consum local”, a declarat Dorin Recean.

Cu referire la riscul că cei din regiunea transnistreană nu vor plăti pentru gazul oferit, premierul a subliniat că acest lucru nu s-ar putea întâmpla. „Aceştia nu vor putea să consume energie electrică sau gaze naturale fără ca să plătească”, a subliniat Dorin Recean.

De asemenea, şeful Executivului a remarcat că eventual ar putea exista deconectări ale energiei electrice. „S-ar putea să avem nişte deconectări, dar ar fi vorba de ore, nu săptămâni sau luni. Acestea se vor întâmpla pentru că este nevoie pur tehnic de adaptare pentru importul energiei electrice prin România. În cel mai pesimist scenariu vom fi nevoiţi să creăm interconectări insulare pe graniţa de vest a Republicii Moldova cu sistemul energetic din România pe liniile de 110 kV, cele care sunt izolate de liniile de 400 kV, întrucât pot fi afectate de eventuale distrugeri din Ucraina”, a precizat Dorin Recean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici