Criza energetică  Ministrul Energiei şi Ministrul Finanţelor îşi prezintă soluţiile pentru ajutorarea românilor cu facturi mari la electricitate

  • Ministrul Energiei le recomandă consumatorilor de energie electrică să-şi contacteze furnizorii prin call-center în cazul în care primesc facturi eronate şi ANRE să revină pe piaţa energetică.
  • Virgil-Daniel Popescu a declarat că săptămâna viitoare va fi modificată legea pentru a-i obliga pe furnizori să-şi storneze facturile eronate.
  • Ministrul este de acord cu orice variantă pentru rezolvarea crizei energetice, dar este rezervat în privinţa propunerii TVA Zero pe gaze naturale şi declară că implementarea acesteia depinde de ministerul de Finanţe şi de discuţiile din cadrul coaliţiei guvernamentale PSD-PNL-UDMR.
  • Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, critică proasta liberalizare şi susţine că energia nucleară şi ajutorarea românilor sunt soluţii pentru ieşirea din criza energetică.
Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei şi Ministrul Finanţelor îşi prezintă soluţiile pentru ajutorarea românilor cu facturi mari la electricitate

Sursa Foto- Adrian Câciu/ Virgil-Daniel Popescu -Facebook

Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei şi membru PNL, a făcut declaraţii la un post de televiziune despre criza energetică din România, transmisă şi pe pagina de Facebook a Partidului Naţional Liberal. Ministrul le-a recomandat consumatorilor de energie electrică să-şi contacteze furnizorii:

"Ce trebuie să facem dacă avem o factură, ni se pare că nu este calculată, nu are plafonare, nu are compensare, preţul este diferit de ceea ce ştiam noi, primul lucru pe care trebuie să-l facem aşa cum ne zice ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), este să ne adresăm furnizorului. Dacă nu există o procedură, trebuie să ne răspundă furnizorul în maxim 5 zile. Furnizorii trebuie să aibă un call-center. Am văzut azi un caz în care un client, un român, a sunat în call-center, i s-a înregistrat reclamaţia, n-a primit răspuns, a dat la ANRE, iar răspunsul ANRE a fost <<arătaţi-ne dovada că aţi depus reclamaţia la furnizor ca să putem merge mai departe>>. Cred că e momentul ca ANRE să-şi revină pe această piaţă."

Virgil-Daniel Popescu a vorbit şi despre rolul ministerului Energiei în criza actuală energetică:

"Ministerul Energiei nu este acţionar majoritar în nicio firmă furnizoare; ministerul Energiei este acţionar numai în companiile de producţie de energie electrică. Licenţierea este tot de către statul român prin autoritatea de reglementare a energiei electrice. Ministerul Energiei poate modifica legislaţia primară, poate da hotărâri de guvern, dar legislaţia secundară cu privire la arbitrajul pieţei electrice este 100% în competenţa autorităţii de reglementare care este o autoritate independentă (...) şi imparţială care să supravegheze piaţa şi să sancţioneze atunci când este cazul. De săptămâna viitoare modificăm legea şi îî obligăm pe furnizori să-şi storneze toate facturile emise eronat. Săptămâna viitoare vom publica actul normativ şi va fi trimisă la Monitorul Oficial. Există sancţiune [pentru furnizori] pe care numai ANRE o poate aplica." 

În ce priveşte gazele naturale, ministrul a declarat: "avem varianta de a reduce TVA-ul din data de 1 februarie în această schemă de ajutor, şi de la 1 aprilie într-o altă schemă de ajutor. Putem mări reducerea de la 33 la 50%, sau chiar şi la 60% , dar toate aceste micşorări de TVA şi numai dacă permite legislaţia europeană, depind numai de ministerul de Finanţe(condusă în prezent de Adrian Câciu, membru PSD). Eu nu vreau să mă pronunţ, dar sunt de acord cu toate variantele care pot  să aducă o îmbunătăţire, să reducă facturile românilor, inclusiv prelungirea schemei pentru perioada aprilie-iulie şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru agricultură şi industria alimentară.TVA Zero ar putea să nu fie suficient. Schema care e pentru IMM-uri este mai mult decât un TVA Zero care înseamnă 19%. Nu sunt expert în finanţe. Directiva  europeană TVA Zero pentru alimente n-a fost încă aprobată. Nu avem un răspuns concret în privinţa TVA Zero pentru energie. Se poate la alimente. Este o perioadă de preţuri volatile. Ne gândim şi la importatori, dar haideţi să luam beneficiarii producătorii români care vor vira la bugetul de stat, de exemplu o companie, care va vira 4 miliarde dividente anul acesta, o companie de gaze ca ROMGAZ care dă 5 miliarde de redevenţe, plus impozitul suplimentar, în plus, faţă de anul trecut, când a livrat 700 milioane. Avem aceşti bani, trebuie să se ducă către populaţie şi firme. Importatorii de gaze câştigă.Sunt şi zile în care şi exportatorii de energie câştigă când bate vântul în domeniul energiei naţionale Avem mari deficienţe în sistem, dar 2022 va fi anul investiţiilor în energie pentru că din 2012 nu s-a mai făcut nicio investiţie nouă. "

În privinţa propunerilor preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind activarea legii 21/1996 pentru reglementarea marjei de profit la furnizori şi producători pentru şase luni, ministrul a comentat

"Cred că se referă la legea concurenţei. Statul este dispus să ia toate măsurile pentru a-şi proteja populaţia, dar aceste lucruri trebuie discutate în coaliţie. Noi am intervenit deja cu ordonanţe de plafonare. Statul trebuie să aibă grijă de cetăţeni şi trebuie să ducem banii pentru persoanele care au nevoie. "

Referitor la Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, acesta a anunţat pe pagina de Facebook al Partidului Social-Democrat că a avut o întâlnire cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în care tema centrală a discuţiilor a fost energia.

"Parcurgem, alături de întreaga Europă, o perioadă fără precedent din punctul de vedere al preţurilor la energie şi gaze. De aceea, una dintre priorităţi este finanţarea investiţiilor necesare dezvoltării infrastructurii de producere a energiei. Alături de guvernul american, lucrăm la un proiect major în zona energiei nucleare, care poate consolida pe termen mediu obiectivul strategic al asigurării independenţei energetice a României.Actuala criză energetică ne-a aratat că o liberalizare prost aplicată poate face mai mult rău decât bine. Acum, analizăm în regim de urgenţă un întreg pachet de măsuri prin care să protejăm populaţia şi companiile de efectele scumpirilor brutale la energie şi gaze.Vom lucra contracronometru pentru a pune pe masa Guvernului cele mai solide opţiuni care să ofere un sprijin real românilor", a comentat ministrul Finanţelor privind criza energetică. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici