Video Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: Am cerut Corpului de control să verifice contractele firmelor controlate de deputatul Sebastian Ghiţă - FOTO, VIDEO

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, luni, că a cerut Corpului de Control al ministerului să verifice contractele firmelor controlate de deputatul Sebastian Ghiţă, potrivit DNA, dar şi cele ale firmelor deputatului, afirmând că a dat ordin pentru recuperarea sumelor. Unităţi militare, spitale şi ministere, pe lista instituţiilor publice care au contracte cu firmele controlate de Sebastian Ghiţă, potrivit raportului depus de ministrul Ghinea în Parlament.

Urmărește
1553 afișări

"DNA Ploieşti are o anchetă legată de firmele pe care domnul Ghiţă le controlează prin interpuşi. Eu am luat aceaste firme pe care DNA afirmă că domnul Ghiţă le controlează şi am cerut Corpului de control să se uite în baza de date SMIS cu fonduri europene să vedem ce contracte au avut. Materialul pe care l-am pus la dispoziţie reprezintă acest răspuns. Prima acţiune pe care o fac este să cer Corpului de control ca mai departe să verifice ce s-a întâmplat cu aceste contracte, de ce în primul rând, în aşa de puţine cazuri, s-a mers împotriva acestor firme pentru a recupera banii pentru că vorbim despre contracte fraudate în care statul român pierde şi se aplică corecţii financiare. Deci, aceşti bani au fost deja plătiţi de la buget şi nu îi putem cere Comisiei Europene", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, solicitat să explice afirmaţiile făcute cu privire la contractele firmelor controlate de Sebastian Ghiţă, în Comisia de afaceri europene, unde ministrul a fost audiat. La şedinţa comisiei, deşi nu face parte de acest for, Sebastian Ghiţă a fost prezent, înlocuind un deputat PSD, membru al comisiei.

Există o acţiune de recuperare doar pentru vreo 7 milioane de lei, a susţinut ministrul fondurilor Europene, afirmând că prima întrebare pe care o va pune este „De ce Ministerul Fondurilor Europene nu s-a îndreptat împotriva acestor firme?”.

Ghinea a mai spus că după ce va primi răspunsul va sesiza DNA, dacă este cazul.

Ministrul a explicat că sunt două categorii vizate de demersul său: firmele controlate de Sebastian Ghiţă au aplicat pentru fonduri europene, unde sunt beneficiari, fiind vorba de 143 de milioane de lei şi de firme care au fost contractoare, „când alte autorităţi sau entităţi au aplicat la fonduri europene şi au organizat licitaţii la care firmele controlate de Sebastian Ghiţă le-au câştigat”, fiind vorba despre firmele despre care DNA spune că sunt controlate Sebastian Ghiţă.

Potrivit raportului depus de ministrul Ghinea în Parlament, printre contractori se află firmele: 2K Telecom, 360 Revolution SRL, Asesoft Distribution, Expert One Research sau Teamnet International S.A.

Firmele au avut mai multe contracte cu instituţii publice, pe listă fiind: unităţi militare, spitale, ministere, Consilii Judeţene şi locale, funaţii, institute şi  agenţii naţionale,

Procurorii DNA din Ploieşti au cerut în luna martie documente de la ministerul Justiţiei, ministerul Agriculturii şi cel al Educaţiei şi de la mai multe instituţii, referitoare la licitaţii câştigate de firme apropiate lui Sebastian Ghiţă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

De asemenea, procurorii anticorupţie din Ploieşti au cerut acte de la instituţii precum Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de la Administraţia Naţionaţă a Penitenciarelor (ANP) şi de la Institutul de Cercetare Informatică.

Solicitările procurorilor DNA Ploieşti au fost transmise şi Ministerului Afacerilor Externe, fiind legate de atribuirea contractului "Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni". Contractul de aproape şapte milioane de euro a fost atribuit în 2015 de Ministerul de Externe asocierii dintre Siveco şi Expert One Research, o firmă cu acţionari apropiaţi de Sebastian Ghiţă.

"La licitaţia publică respectivă au fost depuse cinci oferte iar criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. Contractul a fost atribuit asocierii Siveco România SA şi Expert One Research SRL, iar valoarea acestuia a fost de 25.001.400 lei, fără TVA", a precizat MAE la acea dată.

 

Raportul întocmit de Cristian Ghinea are 6 pagini

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici