- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: E halucinant că am început să vorbim despre PNRR ca fiind un lucru rău pentru România
- Există un fel de campanie susţinută de a transforma PNRR în ceva rău, declară ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.
- Totodată, Vîlceanu recunoaşte că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut să nu-şi mai critice public colegii de la PSD.
El precizează, la RFI, în contextul disputelor politice din aceste zile dintre PNL şi PSD, că e nevoie de consultanţă inclusiv la Ministerul Sănătăţii şi la cel al Muncii. Ministrul afirmă însă că „toţi miniştrii PSD îşi fac datoria şi discursul public e cu totul altceva".
PNRR este în centrul unor dispute politice în ultima perioadă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a cerut Corpului de Control să facă o investigaţie, după ce a afirmat că a văzut în PNRR finanţări de 25 de milioane de euro pe consultanţă, pentru un proiect de cinci milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Dan Vîlceanu comentează demersul colegului său de Guvern: „Dacă domnul Rafila a simţit să sesizeze Corpul de Control al premierului, sunt convins că a făcut-o având dânsul probabil o logică. Eu mă concentrez pe lucrurile mari şi cred că românii vor să vadă de la noi reforme adevărate, scrise acolo şi investiţii mari. De exemplu, eu vreau să văd spitale construite, vreau să văd autostrăzile construite, adică vreau să văd miliardele de euro de acolo cheltuite. După care mă pot uita şi la cinci milioane de euro scrise nu ştiu unde sau 20 în altă parte (...). Hai să cheltuim banii ăia pe care trebuie să-i cheltuim, pentru a livra românilor nişte lucruri pe care le aşteaptă de 30 de ani, spitale, autostrăzi, şcoli şi aşa mai departe şi după aceea ne putem uita şi la ăia cinci milioane sau 20 pe nu ştiu ce consultanţă. Mi se pare că ne concentrăm uneori pe detalii mărunte şi nu vedem lucrurile mari pe care trebuie să le facem".
El precizează că „nu pot exista suspiciuni, pentru că acei bani nu au fost cheltuiţi, acei bani sunt alocaţi acolo şi în cazul în care ei au fost alocaţi greşit, nu-i cheltui. Vreau să vă dau un exemplu: să spunem că pentru acea agenţie pentru investiţii în domeniul sănătăţii ai alocate 30 de milioane, cât se spune că sunt alocaţi. Păi, poţi să cheltui zece milioane, adică să faci economii şi restul de bani să-i investeşti în altă parte, tot în Sănătate, evident. Deci acei bani nu au fost cheltuiţi, nu văd ce anchete ar trebui să facem".
Întrebat dacă este nevoie de consultanţă în PNRR, Dan Vîlceanu a răspuns: „Da, este nevoie de consultanţă şi am să vă dau un exemplu chiar de la Ministerul Sănătăţii. Acum un an şi ceva, de asta şi când a fost polemica asta legată de fondurile europene de la Sănătate, au fost jurnalişti sau foarte mulţi în mass-media, care au spus că am ceva cu domnul Rafila, eu vorbeam de Ministerul Sănătăţii şi am să vă arăt şi de ce. Acum peste un an de zile, a fost semnat un proiect între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost semnat un contract de finanţare, pentru digitalizarea secţiilor de ATI, sunt nişte proiecte la care noi ţinem foarte mult. Nu s-a întâmplat nimic de atunci, pentru că la Ministerul Sănătăţii nu există expertiză să facă caietul de sarcini (...). Deci eu cred că sunt anumite domenii, sunt anumite lucruri, pe care nu le poţi face, decât luându-ţi consultanţa necesară. Vă mai dau un exemplu. La Ministerul Muncii, pentru reforma pensiilor, Ministerul Muncii va contracta consultanţă de la Banca Mondială, pentru că sunt lucruri foarte-foarte complicate şi poate că o părere imparţială şi un mod de a şti să faci lucrurile astea nu strică niciodată şi nu numai că nu strică, este necesar. Eu nu cred că sunt în Ministerul Sănătăţii în momentul de faţă oameni care să ştie să facă o agenţie pentru dezvoltarea investiţiilor în sănătate, nu cred. Dacă sunt, foarte bine, dar eu nu cred că sunt".
Întrebat dacă PNRR a fost negociat prost, ministrul a afirmat: „Nu, nu, dar PNRR-ul a devenit uşor-uşor o dispută politică. PNRR-ul românesc a obţinut cele mai mari calificative şi a fost calificat ca fiind între primele cinci PNRR-uri din UE, la nivel calitativ mă refer şi ăsta a fost un rating pe care Comisia ni l-a dat. Deci nu pot să spun că a fost negociat prost sau că PNRR-ul României nu e bun, însă văd că există într-adevăr un fel de campanie susţinută de a-l transforma în ceva rău. Noi cu toţii ştim că acolo este reforma pensiilor, care va duce la un sistem de pensii din care să eliminăm inechităţile şi vorbesc de pensiile mici. De asemenea, avem construcţii de spitale, de autostrăzi, reforme de mediu, reducerea timpilor, de exemplu, pentru o autorizaţie şi avize în construcţii la jumătate (...). Toate lucrurile astea bune mie mi se pare că sunt, că există o campanie, practic, să fie transformate în ceva rău, domnule, la pensii nu-i bine, că e prea puţin, deşi n-a făcut nimeni un calcul, în momentul în care vorbim, că ne trebuie mai mult de 9,4% din PIB, cei care spun asta nu se bazează pe nimic, pentru că nu există o lege pe baza căreia să faci un calcul şi să spui că-ţi trebuie mai mult. Deci pur şi simplu, este doar o discuţie politică în momentul de faţă. Sau că în PNRR, unde sunt miliarde pentru spitale, e o sumă pentru consultanţă şi e rău şi pur şi simplu am început să vorbim despre PNRR ca fiind un lucru rău pentru România, ceea ce este din punctul meu de vedere halucinant".
Întrebat dacă e adevărat că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut să nu-şi mai critice public colegii de la PSD, Dan Vîlceanu a răspuns: „Da, aşa s-a întâmplat, dar era un lucru normal să-mi ceară să nu-i mai critic public pe colegii de la PSD, cum de altfel şi lor le cere de fiecare dată când fac lucrul ăsta cu colegi din PNL, să nu o mai facă. Până la urmă, noi liberalii nu suntem în coaliţia iubirii cu PSD, că n-avem cum, sunt două partide cu viziuni diferite, dar suntem într-o coaliţie care să ofere stabilitate politică, într-o perioadă complicată, cu război la graniţele noastre, în Ucraina, cu situaţii complicate legate de economie, creşterea generalizată a preţurilor, creşterea inflaţiei, practic (...). Dar cel puţin în ceea ce priveşte partea asta de PNRR, fiecare ministru face ceea ce trebuie, deci trebuie să rămână măcar acest mesaj pe care încerc să-l ofer publicului că una spune popa şi alta face, deci în ceea ce priveşte PNRR, toţi miniştrii PSD îşi fac datoria şi discursul public e cu totul altceva".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36