Ministrul Justiţiei vrea eliminarea articolului care reduce pedepsele pentru deţinuţii scriitori: E un fenomen scăpat de sub control

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizând că tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat din februarie 2014.

Urmărește
2219 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei vrea eliminarea articolului care reduce pedepsele pentru deţinuţii scriitori: E un fenomen scăpat de sub control

Ministrul Justiţiei vrea OUG de abrogare a articolului privind reducerea pedepsei pentru deţinuţii ce scriu cărţi (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Acum câteva zile am demarat o analiză plecată de la relatările din presă din 2015. Când am venit la Ministerul Justiţiei se discuta un regulament de punere în aplicare a Legii 254/2013 de punere în aplicare a pedepselor. Prevederile acestei legi au suscitat interesul dupa creşterea numărului lucrărilor", a declarat ministrul Justiţiei, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că prevederea legală potrivit căreia deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere a pedepsei există în dreptul român din 1969 şi a fost preluată în variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv în 2006 şi în această ultimă lege 254/2013.

"De-a lungul timpului, această prevedere nu pare să fi suscitat probleme. Problemele au apărut din momentul în care, la nivelul anului 2013, am asistat la o creştere fulminantă, exponenţială putem spune, a acestor lucrări", a precizat Raluca Prună.

Ministrul a mai spus că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deţinuţi.

"Am citit cifrele acum câteva zile, din 2007 până prin 2010 am spus că exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rând de cifre de la ANP, ceea ce arată că nici măcar eu ca ministru al Justiţiei nu am nişte cifre corecte. Acestea fiind zise, la nivelul anilor 2014-2015, conform ultimelor cifre primite astăzi, am avut, în 2014, 90 de astfel de lucrări, în 2015 - 340 de astfel de lucrări", a precizat ministrul.

Ministrul Justiţiei a mai spus că acest fenomen este "scăpat completamente de sub control" şi va propune Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

"Am decis, tocmai constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control, să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii. Nu insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca la orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgenţa cred că nu este cazul să o mai detaliez, este evidentă. Este un fenomen care, repet, este scăpat de sub control şi, pentru moment, cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii", a precizat Raluca Prună.

Ministrul a mai spus că, împreună cu această ordonanţă de urgenţă, va pune pe masa Guvernului, în aceeaşi zi, Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat odată cu legea, în februarie 2014.

"Înţeleg acum să-l pun pe masa Guvernului, s-a lucrat la acest regulament înainte ca eu să-mi preiau mandatul. Am să îl pun pe masa Guvernului, ca, prin hotărâre de Guvern să fie adoptat odată cu ordonanţa de urgenţă", a adăugat Raluca Prună.

În legătură cu lucrările scrise în penitenciar, ministrul a arătat că, în cursul analizei, a cerut, pe 31 decembrie 2015, lista cu autori şi cu lucrări ştiinţifice, iar la începutul acestui an, la cererea sa, a fost publicată o listă care cuprinde penitenciarul în care a fost elaborată lucrarea, fapta pentru care persoana a fost condamnată, profesorul universitar sau conferenţiarul care a dat o recomandare scrisă potrivit legii, editura la care s-a publicat această lucrare.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara, în 6 ianuarie, la televiziunea Digi24, că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.

Marţi, DNA a anunţat că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", a arătat DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Dan Voiculescu, care a scris 10 cărţi în mai puţin de un an şi jumătate de detenţie, a avut pentru şapte dintre ele recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi fostul senator. Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.

Cele două cărţi pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandări de la IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului şi IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului. Becali a mai scris "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României". Toate cele cinci lucrări au fost publicate în 2014 la editura Saeculum I.O. din Bucureşti.

Şi lui Dan Diaconescu i-a publicat cele cinci cărţi aceeaşi editură, Aius din Craiova. Cele patru cărţi despre presă au primit recomandări de la profesorul Marin Ion de la Universitatea Hyperion, în timp ce pentru "Mecanica ruperii materialelor compozite" i-a dat o recomandare profesorul inginer Nicolae Toma de la Politehnica Bucureşti.

Coordonatorii lucrărilor fostului premier Adrian Năstase - "Cele două românii" şi "Imunitatea parlamentară în România şi Europa" - au fost profesorul universitar doctor Paul Dobrescu de la SNSPA, respectiv conferenţiarul universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Pentru patru dintre cele cinci cărţi scrise de Cătălin Voicu în penitenciar i-au fost acordate recomandări de conferenţiar doctor Dan Voinea. Titlurile sunt: "Securitatea naţională concept constituţional şi legal", "Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale", "Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice" şi "Stările de criză în democraţie". Fostul senator a mai scris şi "Respectarea dreptului omului în procesul penal".

Profesorul universitar doctor Viorel Cojocaru, de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, le-a acordat recomandări pentru elaborarea unor lucrări ştiinţifice lui George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea şi Victor Becali.

Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a primit o recomandare pentru lucrarea "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" de la preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa. În cazul cărţii "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est" figurează la coordonator ştiinţific profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi.

La ajutorul conferenţiarului universitar doctor Iancu Anica de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova a apelat Gheorghe Nețoiu, care a scris patru cărţi cât timp a fost încarcerat. Lucrările au fost publicate de editura Sitech.

Profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu de la Universitatea Bucureşti i-a dat două recomandări lui Gheorghe Copos pentru a scrie şi publica lucrările "Alianţe matrimoniale în politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova" şi "Tasnadul medieval". De asemenea, pentru alte două lucrări lui Copos i-au fost date recomandări de către conferenţiar universitar doctor Virginia Cucu, din cadrul Universităţiii Artifex Bucureşti şi profesor universitar doctor Marin Andreica din cadrul Academiei Comerciale din Satu Mare. Toate cele patru cărţi au fost publicate de Editura Niculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici