- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.04.2016, 13:22)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Muncii: Ordonanţa privind salarizarea, în dezbatere la mijlocul lui mai. Nu ne concentrăm pe sporuri
Ordonanţa de urgenţă care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusă în dezbatere publică la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de bază, nu pe sporuri şi indemnizaţii, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, vineri, după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit.
Urmărește
1477 afișări
Ministrul Muncii: Ordonanţa privind salarizarea, în dezbatere la mijlocul lui mai. Nu ne concentrăm pe sporuri
Ministrul a explicat că ordonanţa trebuie să aibă la bază principiul solidarităţii şi principiul neutralităţii între familiile ocupaţionale şi că noua abordare se va concentra pe salariile de bază şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.
"Discutăm de o sumă care nu ar putea să rezolve toate inechităţile din sistem şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru. Este un proces în care nu va fi posibil ca toată lumea să fie mulţumită. Şi atunci, se pune problema, cu aceste resurse puţine pe care le avem, ce putem să facem? Şi avem opţiunea să încercăm să cârpim pe ici, pe colo toată grila de salarizare, cum a fost încercat deja şi nu am avut un mare succes, sau avem opţiunea să ne concentrăm resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele", a argumentat Pîslaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
Propunerea principială a Guvernului, în accepţiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare "în sus", în limita resurselor bugetare existente, care să permită o minimă reglare a piramidei salariale.
"Se pune întrebarea: <<Da, dar acest lucru ar însemna o translatare a unei comasări din zona de bază, un pic mai sus, pentru că cei care au salarii mai mici vor prinde din urmă pe cei care au salarii ceva mai mari>>. Dar nu este o problemă de capra vecinului aici, problema este mult mai profundă, problemă este de demnitate şi de decenţă. Noi discutăm de o administraţie publică a unui stat membru al UE în care ai oameni care câştigă salarii nete de sub 1.000 de lei. Acest lucru nu este de acceptat şi de aceea avem o datorie morală şi de demnitate în sistemul public de a ne uita la cei mai afectaţi", a spus Pîslaru.
Ministrul a adăugat că nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci şi de salariaţii cu funcţii superioare care sunt la începutul carierei şi abia intră în sistemul bugetar, care trebuie să fie "cât de cât motivaţi".
El consideră că restul inechităţilor vor putea fi soluţionate prin noua Lege a salarizării bugetare care va urma ordonanţa de urgenţă a cărei efecte ar putea să se materializeze în salarii mărite pentru unele categorii de bugetari în august sau septembrie.
Un al doilea principiu evocat a fost cel al neutralităţii în tratarea familiilor ocupaţionale.
"În România de azi, în care încercăm să considerăm că am ajuns la o maturitate atât legată de dezvoltarea noastră ca societate, dar şi un nivel de coeziune cât de cât care să ne permită să ne dezvoltăm competitiv în UE (...), vom începe să ajungem la dezbinare între familiile ocupaţionale, adică profesorii să spună că ei sunt mai importanţi decât doctorii, doctorii mai importanţi decât magistraţii, magistraţii mai importanţi decât armata, armata mai importantă decât administraţia publică, nu vom ajunge nicăieri", a detaliat ministrul Muncii.
El a mai anunţat că de luni se va lucra împreună cu partenerii sociali pe proiectul ordonanţei de urgenţă, iar pe15 mai documentul va fi pus în dezbatere în publică.
"Cred că faptul că în loc să lucrăm separat şi să ne auzim pe surse, pe aici, pe colo, vom avea începând de luni un dialog împreună, vom lucra efectiv cot la cot cu experţii pe care partenerii sociali îi vor da, cu experţii guvernamentali şi vom încerca să ajungem în aceste trei săptămâni propuse la un proiect care să aibă într-adevăr acceptabilitatea unei majorităţi, acest lucru este important", a conchis Pîslaru.
Citeşte şi: Cioloş: Redemarăm procesul de elaborare al OUG pentru salarizarea bugetară cu accent pe baza grilei
Citeşte şi: Dan Suciu: Discuţiile privind salarizarea vor continua "cu sau fără Costea". Premierul i-a cerut lămuriri
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe