- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Nagy, audiat de procurori
Ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în legătură cu învinuirile care i-au fost aduse în cazul privatizărilor din energie.
Tot luni, înainte ca Nagy să se prezinte la Parchet, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind suspendarea acestuia din funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
Zsolt Nagy este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi de trădare prin transmitere de secrete, ambele în concurs, potrivit sursei citate.
În 20 martie 2007, preşedintele Traian Băsescu a trimis ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, în temeiul prevederilor Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, cererea privind începerea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Zsolt Nagy, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Decizia şefului statului a avut la bază concluziile raportului întocmit de Comisia specială instituită în urma sesizării făcute în 6 decembrie, de către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru analiza plângerilor penale referitoare la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către Zsolt Nagy.
Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a trimis Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea exercitării atribuţiilor ce-i revin potrivit legii, documentele primite de preşedintele României privind declanşarea urmăririi penale a ministrului Comunicaţiilor.
Concluziile raportului comisiei de la Cotroceni au fost apreciate atunci, de Nagy, ca fiind "de o ambiguitate supărătoare". El a dat asigurări că va fi la dispoziţia procurorilor şi că va încerca să arate că nu se teme de anchetă şi că nu are nevoie de protecţie specială doar pentru că este ministru.
Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nagy a verificat permanent dacă discuţiile telefonice ale acuzaţilor de spionaj şi constituire a unui grup infracţional sunt monitorizate, susţinere pe care acesta a negat-o.
În 4 mai, preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu a fost informat de către procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, că s-a început urmărirea penală faţă de ministrul Comunicaţiilor Nagy Zsolt.
Stamen Stanchev (39 de ani), cetăţean bulgar cu domiciliul în Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetăţean american de naţionalitate rusă, cehul Michael Susak (42 de ani) şi Mircea Călin Flore (30 de ani) sunt acuzaţi de spionaj şi de constituirea unui grup infracţional organizat care acţiona în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic şi de concurenţă neloială. Mircea Călin Flore şi Michal Susak sunt cercetaţi în lipsă de procurorii DIICOT, ambii locuind în afara României.
Totodată, funcţionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al şefului OPSPI, Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzaţi de trădare prin trasmitere de secrete şi de constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic şi concurenţei neloiale. Turcul Oral Mustafa (38 de ani) este acuzat de complicitate la spionaj şi de constituirea unui grup infracţional.
În acelaşi caz, Codruţ Şereş - pus şi el sub acuzare - a fost interceptat de SRI în 2005, monitorizările relevând raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Poşta Română.
În 11 ianuarie, procurorii au dispus extinderea cercetărilor faţă de consultantul internaţional Vadim Benyatov, în sarcina acestuia reţinându-se efectuarea de acte pregătitoare pentru folosirea MEC-OPSPI şi SC Nuclearelectrica SA în favorizarea grupului multinaţional Marco şi în dauna economiei naţionale, a achiziţionării de energie electrică.
Totodată, după mai multe audieri, au fost extinse şi cercetările în dosarul privatizărilor faţă de Stamen Stanchev şi Mihai Donciu, pentru fapte referitoare la transmiterea de date şi documente confidenţiale cu privire la industria naţională de apărare.
Ultimul implicat în acest caz este ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Zsolt Nagy.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 00:47
-
astăzi, 00:46