Ministrul olandez al Afacerilor Europene şi Baconschi discută problematica aderării la Schengen

Ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knappen, se întâlneşte, miercuri, la Bucureşti, cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pe agenda discuţiilor celor doi figurând şi problematica aderării la Spaţiul Schengen.

Urmărește
5 afișări

Cei doi vor avea de asemenea un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectivele cooperării dintre România şi Olanda, "având în vedere dinamica substanţială a schimburilor comerciale dintre cele două ţări şi interesul comun de a consolida parteneriatele între comunităţile de afaceri".

Cei doi vor discuta, de asemenea, despre posibilităţile de materializare a unor noi proiecte economice de anvergură.

Potrivit MAE, agenda convorbirilor privind agenda europeană include problematica aderării României la spaţiul Schengen, reforma Politicii Europene de Vecinătate, cu accent pe Parteneriatul Estic, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, situaţia din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva fluxurilor migratorii.

Ministrul Knapen a declarat, la 10 februarie, la Paris, că Olanda apreciază că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu", alăturându-se astfel poziţiilor exprimate anterior de Franţa şi Germania.

"Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte ţări pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să adere la spaţiul Schengen", a declarat Knapen, la Paris, la finalul unei întrevederi cu omologul francez, Laurent Wauquiez.

"Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt deficiente pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (...). Am decis să lucrăm la definirea unui ansamblu de criterii de respectat şi, pornind de aici, să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la spaţiul Schengen", a continuat ministrul.

Finlanda a adoptat această poziţie la 20 ianuarie, iar Norvegia şi-a exprimat rezervele asupra aderării celor două ţări la 4 februarie.

Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber din Finlanda până în Grecia şi din Portugalia până în Polonia, fără a fi nevoiţi să prezinte paşapoartele.

Numai Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afară. Dar trei state care nu fac parte din Uniunea Europeană - Elveţia, Norvegia şi Islanda - au aderat la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici