- Home
- Politic
- BUCURESTI, (06.06.2019, 22:41)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Pintea, despre datele raportului activităţii Agenţiei de Transplant: Să ne spălăm rufele în familie
Sorina Pintea a declarat, joi, în contexul în care în spaţiul public au apărut o serie de detalii ale unui raport care vizează activitatea Agenţiei de Transplant,că a ales să nu facă publice aceste informaţii, motivând că, în acest segment, i s-a părut corect ca„rufele să fie spălate în familie”.
Urmărește
588 afișări
Ministrul Pintea despre datele raportului activităţii Agenţiei de Transplant: Să ne spălăm rufele în familie
Ministrul Sănătăţii a declarat, în contextul datelor apărute din raportul care vizează activitatea Agenţiei de Transplant, efectuat de corpul de control al Ministrului Sănătăţii la cererea ministrului, anul trecut, că a ales să nu facă aceste date publice, deoarece nu i s-a părut corect să prezinte nişte concluzii triste, dar reale, înainte ca acestea să fie transpuse în soluţionări.
„Am un motiv foarte bine întemeiat. În primul rând, noi trebuie să redăm încrederea în actul donării de organe, pentru că nu putem avea transplant dacă nu avem donare de organe. Prin urmare, nu mi s-a părut corect să prezint nişte concluzii, triste adevărat, dar pe care încercăm să le transpunem în rezolvarea problemelor. Mi se pare mai corect, în acest segment, să ne spălăm rufele în familie”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
Concluziile raportului, potrivit Sorinei Pintea acoperă o perioadă de 10 ani şi în contextul soluţionării problemelor identificate au fost luate deja măsuri.„Bineînţeles, raportul este adevărat, l-am văzut, l-am semnat şi am luat măsuri. Prima măsură a fost schimbarea directorului, a doua schimbare”, spune Pintea.
Sorina Pintea a mai precizat şi faptul că lucrurile au fost prezentate în raport într- o notă dură, la cererea sa, pentru a reda o imagine cât mai apropiată de adevăr a unei realităţi pe care ministrul o cataloghează „crudă”.
„Lucrurile scrise în acel raport au fost scrise destul de dur, pentru că asta am cerut. Vreau cruda realitate. În primul rând nu avem o lege a transplantului. A fost la Guvern o perioadă în consultare, pentru a discuta de tehnica legislativă, acum s-a finalizat, urmează să-i dăm drumul. Am avut un consiliu ştiinţific care nu s-a mai întrunit din 2015, n-a avut cvorum. Acel consiliu ştiinţific ar trebui, sau trebuie, să stabilească criteriile de alocare”, informează ministrul.
Potrivit aceleiaşi surse, în sensul transplanturilor au fost făcuţi paşi importanţi la nivel internaţional, în vederea stabilirii unor colaborări între România şi alte state europene.„S-au făcut paşi foarte mulţi şi foarte importanţi, inclusiv discuţii cu Eurotransplantul, pe care nu vreau să le fac publice decât parţial, pentru că doresc concretizări, inclusiv colaborări internaţionale, o parte concretizate, o parte în curs de a fi concretizate, dar ce este cel mai important este donarea”, spune Sorina Pintea.
În acelaşi context, ministrul a precizat că voci importante din domeniul transplantului de la nivel internaţional, au precizat faptul că până ce România nu îşi va pune la punct activitatea de donare, nu va putea lega colaborări în acest sens cu alte state.„Anul trecut am avut o întâlnire privată cu preşedintele Eurotransplant care mi-a spus mai multe lucruri, surprinzătoare pentru mine (...) România ca să poată trimite pacienţii spre a beneficia de un transplant pulmonar, despre asta vorbim în mod special, România trebuie să dea nişte plămâni la schimb. Ori noi avem numai de anul trecut o restanţă de 24 de organe (...) mi s-a spus şi că„până când nu o să puneţi pe picioare activitatea de donare, nicio ţară nu o să discute cu voi”, spune Pintea.
Sorina Pintea a declarat că nu ar merge până în punctul de a afirma că în ultimii 10 ani a fost haos în zona de tranplant la nivel naţional, însă că lipsa transparenţei în această speţă a dus la sădirea neîncrederii în rândul populaţiei vizavi de aceste demersuri. „Nu aş fi atât de drastică să spun că a fost haos în transplant. Să ne amintim 2013,2014,205 când am avut un număr mare de donatori şi un număr mare de vieţi au fost salvate. Dar lipsa transparenţei au dus la neîncredere şi la anumite lucruri care putea fi ocolite (...) eu spun că lucrurile trebuie să se aşeze, dar insist, aşezarea poate să aibă loc abia când o să avem o donare corspunzătoare”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul a concluzionat spunând că situaţia actuală, în care statul nu poate face nimic pentru miile de pacienţi aflaţi pe liste de aşteptare este una „foarte frustrantă”.„Este foarte frustrant să ştii că sunt mii de pacienţi, la rinichi de exemplu, pe lista de aşteptare, zeci de pacienţi la plămâni, la cord de asemenea, şi tu nu poţi să faci nimic, pentru că teoretic, dacă nu ai organe, nu poţi să faci transplanturi”, a conchis ministrul Sănătăţii.
Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant , medicul Radu Zamfir, a declarat că activitatea agenţiei în cauză trebuie cuantificată după numărul de donatori. „Eu cred că activitatea noastră trebuie cuantificată în cifre. Atâta vreme cât, de la începutul anului până la momentul preluării acestei funcţii, au fost patru donatori, în circa două luni şi atâta vreme cât până în momentul de faţă, în trei luni, noi avem 29 de donatori, eu zic că sunt progrese pentru că orice activitate legată de transplant, începe şi se termină cu numărul de donatori”, a spus Radu Zamfir.
Potrivit aceleiaşi surse, în contextual transplanturilor trebuie să se discute de o transparenţă, însă nu de una dusă „până în pânzele albe”.„Lucrurile se desfăşoară foarte coerent, dar trebuie să ţinem cont de mai multe lucruri. În primul rând este vorba de transparenţă, dar nu până în pânzele albe”, spune medicul.
Acesta a concluzionat, motivându-şi declaraţia şi spunând că dincolo de transparenţă, există şi un secret al relaţiei medic-pacient sau un regulement privind protecţia datelor, principii care trebuie să fie respectate la rândul lor.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:34
-
astăzi, 13:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia