Ministrul Sănătăţii: Sistemul Informatic de Telemedicină prezintă disfuncţionalităţi. Ce măsuri vor fi luate

Ministrul Sănătăţii Victor Costache transmite, în răspunsul la interpelarea deputatului PNL Sorin Bumb, că Sistemul Informatic de Telemedicină implementat în zona rurală din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea are disfuncţionalităţi, o parte din echipamente nefiind încă distribuite.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Sistemul Informatic de Telemedicină prezintă disfuncţionalităţi. Ce măsuri vor fi luate

Ministrul Sănătăţii: Sistemul Informatic de Telemedicină prezintă disfuncţionalităţi. Ce măsuri vor fi luate

Liberalul Sorin Ioan Bumb l-a întrebat, pe 13 noiembrie, pe ministrul Sănătăţii care sunt măsurile care au fost luate, până acum, pentru operaţionalizarea serviciilor de telemedicină în România.

În replică, Victor Costache i-a transmis deputatul PNL, pe 16 decembrie, că prin Axa Prioritară 2 a Programului Operaţional Competitivitate la sfârşitul anului 2015 Ministerului Sănătăţii a implementat proiectul ”Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui Sistem Informatic de Telemedicină”.

Proiectul a fost realizat în cadrul Ministerului Sănătăţii din programarea 2007-2013 şi implementat în judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea, a mai spus ministrul.

Cu toate acestea, în prezent sunt disfuncţionalităţi în implementarea Sistemului Informatic Telemedicină în zona rurală din cele patru judeţe. Printre motive se numără faptul că noii medici care i-au înlocuit pe cei care au ieşit la pensie nu sunt instruiţi în folosirea programului şi că o parte din echipamentele necesare nu au fost distribuite, acestea aflându-se la Direcţiile de Sănătate Publică.

„În momentul de faţă Sistemul Informatic Telemedicină implementat în cele patru judeţe, în zona rurală, prezintă unele sincope în funcţionalitate cum ar fi: - o parte din medicii care au făcut parte din acest program s-au pensionat, iar o parte s-au transferat în alte zone; - medicii noi care au intrat în program nu au fost instruiţi în utilizarea sistemului; - o parte din echipamente sunt nedistribuite şi se află în cadrul DSP-urilor; cadrul legal pentru reglementarea modului de plată a serviciilor de telemedicină nu este complet, acesta urmând a fi realizat de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a explicat Victor Costache, în răspuns.

Ministrul Sănătăţii prezintă şi măsurile care vor rezolva disfuncţionalităţile constatate.

„Pentru înlăturarea acestor deficienţe apărute, în luna decembrie în cadrul ministerului, va începe realizarea unor serii de activităţi ce vor fi îndreptate spre înlăturarea acestor deficienţe. Printre activităţile ce se vor derula enumerăm:

- Se vor face verificări împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), privind existenţa utilizatorilor în proiect, în conformitate cu indicatorul aprobat la sfârşitul perioadei de sustenabilitate;

- Training online realizat de Ministerul Sănătăţii pentru toti participanţii medici în proiect;

- Pregătirea unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru Stabilirea cadrului de încheiere a contractelor între CNAS şi medici pentru furnizarea serviciilor de telemedicină şi transmiterea pe circuitul de semnare în regim de urgenţă;

- Pregătirea unui proiect de ordin al preşedintelui CNAS pentru stabilirea tarifelor aferente serviciilor de telemedicină şi transmiterea pe circuitul de semnare în regim de urgenţă;

- Identificarea şi asigurarea resurselor bugetare pentru acoperirea contravalorii consumabilelor în serviciul de telemedicină din cele 4 judeţe”, potrivit sursei citate.

Ministrul Costache mai precizează că în momentul de faţă funcţionalitatea serviciului de Telemedicină nu este reglementată de niciun act normativ la nivel naţional.

În schimb, telemedicina rurală este reglementată ca activitate prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2018 care arată că începând cu 2018 „din sistemul informatic şi informaţional din sănătate face parte şi sistemul informatic de Telemedicină rurală»”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici