MIPE, în parteneriat cu instituţiile bancare. Boloş: este o premieră în domeniul fondurilor europene

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va acţiona în parteneriat cu instituţiile bancare. Ministrul Marcel Boloş susţine că „este o premieră în domeniul fondurilor europene, care va reducere birocraţia şi va sprijini beneficiarii”.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului MIPE, în parteneriat cu instituţiile bancare. Boloş: este o premieră în domeniul fondurilor europene

MIPE, în parteneriat cu instituţiile bancare. Boloş: este o premieră în domeniul fondurilor europene

Guvernul a aprobat vineri o ordonanţă de urgenţă care reglementează participarea instituţiilor financiar-bancare din România şi a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti ca parteneri, alături de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în derularea proiectelor cu beneficiari IMM-uri, derulate prin Programul Operaţional Competitivitate şi prin PNRR. Potrivit ministrului Marcel Boloş, parteneriatul va duce la creşterea eficienţei şi rapidităţii absorbţiei fondurilor europene prin utilizarea unor resurse specializate în domeniul financiar.

„Acest parteneriat este o premieră pentru România, care creează cadrul legal pentru implicarea instituţiilor financiar-bancare nu numai în derularea plăţilor prin conturile beneficiarilor, ci şi în verificări preliminare efectuate asupra cererilor de transfer, prefinanţare, rambursare şi plată ale acestora”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Ordonanţa de urgenţă adoptată vineri vizează „proiectele finanţate prin Axa Prioritară IV – „Investiţii în activităţi productive” din Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020 (acţiunile 4.1.1 şi 4.1.1 bis) şi proiectele finanţate prin Măsura 1. Schemă de minimis şi schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor, Investiţia I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (C9.I3.M1)”.

Prin actul normativ sunt reglementate cerinţele minime de eligibilitate a instituţiilor financiar-bancare participante, rolul partenerilor bancari, mecanismul de implementare şi obligaţiile beneficiarilor pentru cele două tipuri de finanţări (POC şi PNRR).

Procedura de achiziţie publică privind selecţia partenerilor bancari este estimată a fi lansată într-un interval de aproximativ două săptămâni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă adoptată vineri.

Măsura 4.1.1 finanţată prin Programul Operaţional Competitivitate este o formă de sprijin de peste 400 de milioane de euro pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a mediului de afaceri, care cuprinde schema de ajutor de stat, cu un buget de 358.140.596 euro şi schema de ajutor de minimis, cu un buget de 79.690.099 euro.

Prin Acţiunea 4.1.1 BIS finanţată prin Programul Operaţional Competitivitate se acordă granturi din fonduri externe nerambursabile, pentru investiţii destinate retehnologizării IMM-urilor din industria alimentară şi a construcţiilor, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă. Acţiunea cuprinde două apeluri de proiecte: investiţii în retehnologizare în domeniul industriei alimentare şi investiţii în retehnologizare în domeniul construcţiilor.

Bugetul acţiunii 4.1.1 BIS, stabilit prin schema de ajutor de stat care stă la baza ei (având o valoare totală de 300.000.000 euro), este de 150.000.000 euro pe an (respectiv 2022 şi 2023) şi a fost împărţit în mod egal între cele două apeluri, a precizat Ministerul Investiţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici