Mircea Cinteză demisionează din Senat, ca urmare a alegerii sale în conducerea Colegiului Medicilor Bucureşti

Senatorul PDL Mircea Cinteză a anunţat, miercuri, în plen, că demisionează din calitatea de parlamentar începând cu data de 9 decembrie, urmare a alegerii sale în conducerea Colegiului Medicilor Bucureşti.

Urmărește
1224 afișări
Imaginea articolului Mircea Cinteză demisionează din Senat, ca urmare a alegerii sale în conducerea Colegiului Medicilor Bucureşti

Mircea Cinteză (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vă mulţumesc pentru toţi anii în care am lucrat împreună şi în care am fost mândru că fac parte din această instituţie", le-a mai spus Mircea Cinteză colegilor săi senatori.

Cinteză a fost ales în Consiliul Colegiului Medicilor Bucureşti.

Mircea Cinteză a declarat, miercuri, că regretă faptul că părăseşte Parlamentul, dar a apreciat că activitatea sa poate fi mai folositoare în Colegiul Medicilor Bucureşti şi nu a respins posibilitatea de a candida la preşedinţia Colegiului Medicilor din România.

"Am fost ales în Consiliul Colegiului Medicilor din Bucureşti şi în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor Bucureşti acum câteva zile şi, conform legislaţiei care a început să funcţioneze după ce am fost ales parlamentar, această poziţie este considerată funcţie de conducere incompatibilă cu funcţia de parlamentar", şi-a explicat Cinteză demisia din Senat.

El a amintit că există "discuţii" referitoare la incompatibilitatea între calitatea de senator şi funcţia de şef de secţie la spital, dar a precizat că acest lucru nu este rezolvat, ci este în curs de judecată.

"Însă, din această cauză am considerat că aş fi mai de folos comunităţii dacă aş putea să îmi desfăşor activitatea în Colegiul Medicilor, mai cu seamă că urmează momente importante în viaţa sistemului sanitar şi lucrul acesta ar fi fost imposibil dacă nu renunţam la una din poziţii", a adăugat Mircea Cinteză.

Cinteză a spus că ia în calcul o "activitate cât mai intensă" în Colegiul Medicilor.

Întrebat dacă ia în calcul o candidatură pentru preşedinţia Colegiului Medicilor, Mircea Cinteză a răspuns: "Urmează să văd, pentru că sunt mai mulţi paşi. Urmează alegeri pentru Consiliul Naţional, în care probabil voi candida şi, mai departe, în funcţie de discuţiile cu colegii şi de şansele pe care le voi avea, iau în calcul o activitate cât mai intensă în Colegiul Medicilor din România".

El a mai spus că regretă faptul că părăseşte Parlamentul.

"Pe de altă parte, constat că în mod real politica românească are din ce în ce mai mulţi profesionişti. Constat că oamenii sunt bine pregătiţi. Sunt convins că şi cel care mai îmi va lua locul şi ceilalţi pot să ducă la capăt aceste sarcini, în condiţiile în care România trebuie să-şi reajusteze politica în raport cu ce se întâmplă în întreaga lume, ceea ce nu este simplu. Întâi le-am spus (celor din conducerea partidului - n.r.), începând cu cei din Argeş, unde am fost ales. Toată lumea consideră că, pe de o parte, e dificil, pentru că e un an cu foarte multe alegeri şi o alegere în plus nu e folositoare. Echilibrul politic din Senat o perioadă va fi mai fragil. Pe de altă parte, toţi au declarat că îmi respectă decizia şi că pot avea o activitate folositoare comunităţii şi în cealaltă variantă", a adăugat Cinteză.

Mircea Cinteză, în vârstă de 51 de ani, este de profesie medic, lucrând la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde este şef de clinică. El este şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Cinteză a fost preşedintele Colegiului Medicilor din România, în perioada 1997-2007.

În perioada 29 decembrie 2004 - 22 august 2005, Mircea Cinteză a fost ministru al Sănătăţii în Cabinetul Tăriceanu.

El este la al doilea mandat de senator. În actuala legislatură a fost ales în colegiul uninominal 4 din Circumscripţia electorală nr.03 Argeş.

În 2000, Mircea Cinteză a intrat în PNL. În decembrie 2006 a trecut la PLD, devenind membru al Partidului Democrat Liberal odată cu fuziunea PD cu PLD.

În 27 ianuarie 2011, ANI informa că a constatat starea de incompatibilitate în care se află senatorul PDL Mircea Cinteză, deoarece pe lângă calitatea de parlamentar a deţinut şi mai multe funcţii de conducere în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Cinteză a contestat actul administrativ emis de ANI privind incompatibilitatea sa la Secţia de contencios administrativ.

În 2 noiembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că senatorul PDL Mircea Cinteză este incompatibil cu funcţia de şef de clinică, instanţa respingând contestaţia doctorului faţă de decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Decizia instanţei putea fi atacată cu recurs la ICCJ.

În aprilie 2010, ANI a început verificarea averilor şi intereselor mai multor senatori suspectaţi de incompatibilitate după ce au primit derogări de la Comisia Juridică din Senat, care le-a permis să ocupe, concomitent cu funcţiile de parlamentar, şi alte poziţii de conducere în instituţii publice.

Contactat de MEDIAFAX după anunţul ANI privind verificarea sa, Mircea Cinteză a declarat, în 15 aprilie 2010, că are derogare de la Senat care îi permite să fie şef de secţie concomitent cu funcţia de parlamentar, astfel că nu se pune problema unei incompatibilităţi şi că va verifica toate actele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici