Mişcarea Populară ar putea avea ca siglă inima şi culorile verde şi/sau albastru
Mişcarea Populară pe care PDL intenţionează să o creeze după alegerile locale ar putea cuprinde partide precum PNŢCD şi ecologiştii, iar sigla şi culoarea acestei mişcări ar putea fi inima şi, respectiv, verde sau albastru, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse politice.
Mişcarea Populară ar putea avea ca siglă inima şi culorile verde şi/sau albastru (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Democrat-liberalii consideră că sunt compatibili cu PNŢCD şi cu ecologiştii pentru a forma Mişcarea Populară, având în vedere că PNŢCD este membru PPE, ca şi PDL, iar componenta de mediu pe care o aduc ecologiştii este importantă, au mai precizat sursele citate.
Potrivit surselor menţionate, unii democrat-liberali ar considera oportună cooptarea în Mişcarea Populară a UNPR, însă alţii sunt de părere că, din punct de vedere doctrinar, în acest moment, PDL nu este compatibil cu acest partid.
Democrat-liberalii doresc crearea Mişcării Populare, de centru-dreapta, pentru a fi o contrapondere la USL, care este de stânga. În acest sens, conducerea PDL a lansat organizaţiilor locale un sondaj privind modul în care ar reacţiona electoratul la schimbarea siglei şi culorii partidului, fără să dea o variantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
-
Explozie într-un restaurant din Cehia. Şase persoane au murit
Dacă se va face această alianţă, vor fi schimbate sigla şi culoarea pe care o au PDL acum, una dintre variante pentru siglă fiind "inima", simbolul PPE. Pentru culoarea acestei alianţe se ia în calcul verde sau/şi albastru, au mai spus sursele citate.
De altfel, culorile verde şi albastru au fost folosite de Organizaţia de Tineret a PDL, la Şcoala de vară pe care au organizat-o tinerii democrat-liberali anul trecut, sub sloganul "Smart&Right".
Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, marţi seară, într-o emisiune la TVR Info, că arhitectura Mişcării Populare va fi definită după alegerile locale, "când fiecare partid va deconta un anumit rezultat".
El a susţinut că Mişcarea Populară este "o necesitate tactică pentru că dreapta românească, divizată până acum în fel şi chip, rămâne izolată în faţa unei alianţe precum USL-ul, care, în ciuda lipsei de alternativă practică la guvernarea Boc şi astăzi la guvernarea Ungureanu, este formată din nu mai puţin de trei partide care s-au coalizat".
"Deci este nevoie, pentru un echilibru al scenei politice, de o contrapondere", a spus Baconschi.
Mişcarea Populară nu poate fi alcătuită decât de la premisa că trebuie să fie de dreapta, susţine şi europarlamentarul PDL Cristian Preda, precizând că vor putea intra în susţinerea unei noi guvernări toţi adversarii stângii, inclusiv liberalii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta.
Vor putea intra în susţinerea unei noi guvernări toţi adversarii stângii. Inclusiv peneliştii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta! Invers, nu se vor putea regăsi în majoritatea viitoare cei care vor trişa, susţinând că un partid de dreapta poate fi adăpostit într-o alianţă de stânga sau că un partid de stânga are loc într-o majoritate de dreapta. Epoca improvizaţiilor de acest fel ar trebui să se încheie. Problema politică nr. 1 din acest an e susţinerea - înainte, dar şi după alegeri - a unei guvernări coerente. Nu e simplu, dar nici imposibil ca PDL să rămână actorul politic cheie", scrie Preda pe blogul său.
Despre înfiinţarea Mişcării Populare, în jurul PDL, s-a vorbit şi în 2011 în mediul politic. Această construcţie ar fi trebuit să dea o nouă imagine, mai curată, democrat-liberalilor. Preşedintele a rugat-o pe fiica sa, Ioana Băsescu, să înregistreze în luna aprilie marca "Mişcarea Populară" la OSIM, spunând că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe.
Băsescu a vrut să scoată astfel PDL din izolare şi să creeze un mare partid de dreapta.
De Mişcarea Populară s-a vorbit mult, începând cu Sebastian Lăzăroiu, pe atunci consilier prezidenţial, care a lansat povestea cu Albă ca Zăpada şi terminând cu prim-vicepreşedinţii partidului Teodor Baconschi şi Sorin Frunzăverde, care au susţinut că PDL trebuie rebranduit.
Liderii PDL au stabilt şi un termen, sfârşitul lunii octombrie, pentru ca această mişcare să prindă contur, însă nu s-a făcut nimic.
Liderii partidului nu au reuşit să se pună de acord şi să stabilească cine ar urma să intre în această Mişcare Populară, alături de PDL, lansându-se tot felul de variante cum ar fi partidul lui Gigi Becali sau partidul lui Dan Diaconescu.
Unele voci, cum este cea a lui Theodor Paleologu, au ironizat Mişcarea Populară sau aşa-zisa Albă ca Zăpada, cum a fost denumită la început, susţinând că Scufiţa Roşie este mai simpatică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO