Mişcarea Populară îi cere lui Cioloş HG pentru publicarea listei tuturor titlurilor doctorale validate de MEC

Mişcarea Populară îi cere premierului Dacian Cioloş ca în prima şedinţă a Guvernului să se adopte o Hotărâre prin care MECS să fie obligat să publice lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister în ultimii 25 de ani, dar şi să dispună schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Mişcarea Populară îi cere lui Cioloş HG pentru publicarea listei tuturor titlurilor doctorale validate de MEC

Mişcarea Populară îi cere lui Cioloş HG pentru publicarea listei tuturor titlurilor doctorale validate de MEC

În solicitarea adresată premierului, MP îi aminteşte lui Dacian Cioloş că una dintre primele măsuri anunţate atunci când a venit la guvernare a fost "transparenţa totală a actului administrativ".

"Faţă de amploarea pe care a luat-o fenomenul de plagiat în rândul demnitarilor, de care este afectat şi guvernul dumneavoastră, vă solicităm că în prima şedinţă a guvernului să adoptaţi o Hotărâre de Guvern prin care: 1. Ministerul Educaţiei să fie obligat să publice, în maximum 48 de ore, lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister în ultimii 25 de ani. Lista va cuprinde numele beneficiarilor, titlurile tezelor de doctorat precum şi conducătorul de doctorat. 2. Toate universităţile care au, sau au avut şcoli doctorale, sunt obligate să pună la dispoziţia oricărui solicitant, în maximum 48 de ore, copii după orice teză de doctorat solicitată. În perspectivă, să fie imediat activat portalul titlurilor doctorale, pe care să se înceapă publicarea tuturor tezelor de doctorat. 3. Să dispuneţi schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Etică, acum subordonat politic ministrului Educţiei, deci Guvernului, cu specialişti de largă recunoaştere internaţională, neafiliaţi politic, cu doctorate obţinute la universităţi de prestigiu din UE şi America, şi care să asigure obiectivitatea şi profesionalismul analizării originalităţii tezelor de doctorat. 4. Toţi posesorii de titluri doctorale dovedite ca fiind incorect obţinute, să-şi piardă imediat titlul de doctor şi să restituie statului sumele încasate ca indemnizaţii în baza titlului doctoral", menţionează MP în solicitare, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanţii Mişcării Populare mai spun că, fără aceste prime măsuri decisive, nu vor avea "dovada că premierul României are voinţa şi determinarea de a trece de la vorbă la fapte, şi toate bunele intenţii afişate vor sfârşi într-o deziluzie lamentabilă".

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că i-a cerut ministrului Educaţiei să "vină cu o analiză cât mai repede" referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune "unul sau altul".

Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care a relatat joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrări.

Press One a scris că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanşarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat.

Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat "Curtea Penală Internaţională". Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeaşi perioadă, de Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi a cărei componenţă a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta.

După pierderea alegerilor prezidenţiale, în decembrie 2014, fostul premier anunţa că va renunţa la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat.

Şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici