- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.12.2013, 11:48)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mitrea: Modificările din Codul Penal privind funcţionarii nu sunt oportune, nu trebuia să votez
Deputatul Miron Mitrea a declarat, vineri, că nu găseşte oportună modificarea articolului 147 din Codul Penal privind scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici şi că, dacă ar fi ştiut de acest amendament, nu ar mai fi votat pentru aprobarea proiectului.
Urmărește
287 afișări
Mitrea: Modificările din Codul Penal privind funcţionarii nu sunt oportune, nu trebuia să votez (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Miron Mitrea a spus vineri, la instanţa supremă, unde a venit pentru judecarea dosarului în care este acuzat de fapte de corupţie, că în opinia sa este corect faptul că deputaţii şi senatorii nu au statut de funcţionar public, dar că nu este oportună o astfel de schimbare la nivelul Codului Penal.
"Se pare că de această schimbare beneficiază cei care şi-au angajat familia la cabinetele parlamentare. Dacă aş fi ştiut aşa ceva, nu aş fi votat... Nu este oportună o astfel de schimbare. Este corect că senatorii şi deputaţii nu sunt funcţionari publici, dar modificarea nu este oportună. Când iei o decizie de importanţă publică, trebuie să asiguri, pe de o parte, partea tehnică, iar pe de altă parte, oportunitatea reglementării", a mai spus deputatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Miron Mitrea a precizat că nu cunoaşte vreun deputat acuzat de luare de mită sau de abuz în serviciu, pentru că aceste fapte nu sunt specifice unei astfel de funcţii.
"Nu cunosc vreun deputat acuzat de luare/ dare de mită sau de abuz. Nu sunt fapte specifice funcţiei, traficul de influenţă este, spre exemplu, o faptă de genul ăsta. Când nu administrezi, nu poţi face, respectiv nu poţi lua mită şi nici nu poţi face abuz în serviciu", a mai arătat Mitrea.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Tot marţi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.
Miron Mitrea a fost vineri la instanţa supremă, unde trebuia să se judece dosarul în care este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei deputatului.
Instanţa a amânat judecarea dosarului pentru 10 ianuarie, după ce Irina Paula Jianu a cerut termen pentru pregătirea apărării.
În 25 octombrie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.
De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.
"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Cei trei au mai fost trimişi în judecată o dată, în aceeaşi cauză, în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.
Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.
Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.
Citeşte şi:
Băsescu: Resping legea prin care preşedintele şi parlamentarii nu mai sunt funcţionari publici
Citeşte şi:
CSM, despre scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici: Se ajunge la exonerare
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe