Moderatoarea TV Denise Rifai a refuzat oferta făcută de preşedintele PNL Alina Gorghiu. Ce vedete s-au mai jucat de-a politica

Moderatoarea TV Denise Rifai a declinat oferta făcută de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, de a candida la alegerile parlamentare, intrarea "vedetelor" în politică fiind, de-a lungul anilor, mai degrabă un model de eşec, decât un succes, fie că aceştia veneau din TV, actorie, sport sau muzică.

Urmărește
2304 afișări
Imaginea articolului Moderatoarea TV Denise Rifai a refuzat  oferta făcută de preşedintele PNL Alina Gorghiu. Ce vedete s-au mai jucat de-a politica

FOCUS: Denise Rifai o refuză pe Alina Gorghiu. Ce vedete s-au mai jucat de-a politica

”După aproape o săptamână în care am reflectat la invitaţia Alinei Gorghiu de a candida la alegerile parlamentare pe listele PNL şi urmărind (cu amărăciune la început, dar cu mult amuzament pe final ;-)) jignirile şi chiar disperarea unor colegi din presă, dar şi atacurile unor politicieni la adresa mea (câţiva, chiar din partidul Alinei ...), stârnite toate de posibila mea candidatură, cred că este de datoria mea să-i mulţumesc public încă o dată Alinei Gorghiu pt invitaţie, dar şi să anunţ public decizia pe care am luat-o: aleg să fac politică, dar tot ca până acum, în numele telespectatorilor mei, a celor care-mi apreciază munca şi implicarea de zi cu zi; le mulţumesc lor încă o dată pentru sprijin, pentru gândul bun şi pentru urările minunate pe care le am tot primit în această săptămână! Îmi iubesc meseria, aleg deci tot Realitatea TV”, a scris sâmbătă Denise Rifai pe contul său de Facebook.

De altfel, nu este prima oară când PNL încearcă să pună pe liste vedete din televiziune, viaţa sportivă sau culturală.

În 2008, Florin Călinescu a candidat la alegerile parlamentare de pe listele acestui partid, însă nu a obţinut mandatul de senator al Colegiului 4 Argeş pentru care a candidat. În 2010, preşedintele PNL Piteşti a declarat că actorul a fost exclus din partid, pe motiv că a lipsit de la şedinte şi a jignit membrii organizaţiei. În replică, Florin Călinescu a declarat că şi-a trimis demisia prin poştă încă de la sfârşitul anului 2008.

Patru ani mai târziu, în 2012, pe listele PNL a intrat în Parlament Gigi Becali, finanţatorul clubului de fotbal Steaua. În februarie 2013 a demisionat din PNL ca urmare a condamnării cu suspendare pentru sechestrare de persoane, devenind deputat independent. Mandatul său a încetat după condamnarea definitivă, la trei ani de închisoare cu executare, primită pentru coruperea unor înalţi funcţionari publici în scopul facilitării unui schimb de terenuri.

O altă vedetă care a intrat în Parlament din partea PNL a fost actorul Mircea Diaconu, în 2008. În 2012, el a demisionat din partid şi a fost ales europarlamentar din postura de candidat independent.

Modelul înregimentării politice a celor care sunt creditaţi drept vedete a funcţionat şi în cazul foştilor democrat-liberali. În 2000, PDL a avut candidat pentru ocuparea unui loc de deputat rămas vacant pe realizatoarea TV Teo Trandafir. În iunie 2010, Teo Trandafir a votat, alături de social-democraţi, o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, ridicând larg braţele şi arătând, preţ de mai multe secunde, bilele de vot, înainte de a le introduce în urne, votul favorabil moţiunii de cenzură fiind larg aplaudat de parlamentarii PSD. Ulterior, ea a fost felicitată şi îmbrăţişată de Aura Vasile, deputat PSD. Mandatul de deputat a luat sfârşit în 2012, Teo Trandafir invocând motive de sănătate atunci când a demisionat din Parlament.

Şi social-democraţii au apelat la vedete pentru a le aduce în prim-planul scenei politice.

În 2012, pe listele PSD a fost ales Mihai Sturzu, devenit cunoscut la nivel naţional datorită trupei pop Hi-Q, una dintre trupele româneşti de succes ale anilor 2000. În 2015 Sturzu a demisionat din PSD după ce l-a atacat, la congresul tinerilor social-democraţi, pe Liviu Dragnea căruia i-a cerut să se autosuspende din funcţia de preşedinte al partidului din cauza dosarului Referendumului.

Fost ministru al Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, de mai multe ori campioană mondială la atletism, a candidat în 2014 pentru un mandat de deputat în Ilfov. Ea spunea că doreşte să aducă şi în politică performanţa din sport. A ratat intrarea în Parlament, mandatul fiind câştigat de contracandidatul liberal Andrei Daniel Gheorghe.

În urmă cu un an, în octombrie 2015, în formaţiunea condusă de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, UNPR, s-au înscris mai mulţi actori cu notorietate, printre care Mihai Mălaimare (care a trecut prin mai multe partide, inclusiv PSD şi PNL), Vasile Muraru, Alexandru Arşinel şi Cezara Dafinescu. În vara anului 2016 ei au părăsit UNPR, pe fondul fuziunii prin absorbţie al acesei formaţiuni de partidul lui Traian Băsescu (PMP).

Între PSD şi UNPR s-a tot plimbat şi fostul selecţioner al Naţionalei de Fotbal, Anghel Iordănescu, senator în legislatura 2008-2012 şi fost vicepreşedinte PSD Ilfov.

Social-democraţii au avut însă câştig de cauză cu actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea. Fostă realizatoare TV a fost senator timp de aproape patru ani, după care a câştigat cursa electoralîă pentru Capitală, în defavoarea candidaţilor USB şi PNL, Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu.

Tot în cursa pentru Primăria Capitalei din iunie a intrat şi Robert Turcescu, venit din rândurile presei direct în conducerea PMP. Şi partidul creat de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, a testat reţeta cu fosta jurnalistă Laura Chiriac, care a candidat la Primăria Sectorului 1. Ea s-a retras din conducerea ALDE imediat după alegerile locale, pe fondul unui scandal în care i s-a reproşat "comportamentul lipsit de decenţă", ca urmare a publicării unor poze în presa tabloidă.

Tentativele de a specula electoral capitalul de simpatie al unor vedete au fost chiar şi la PRM. În anul 2000, pe listele PRM, au intrat în Camera Deputaţilor interpreţii de muzică populară Irina Loghin şi Ion Dolănescu. Dacă prima şi-a prelungit şederea în Parlament şi cu un al doilea mandat, de senator, Ion Dolănescu s-a reîntors la muzică după doar patru ani.

De altfel, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Dolănescu a luat o singură data cuvântul în plenul Camerei, atunci când a trebuie să depună jurământul, condiţie pentru preluarea mandatului. În prezent, actorul Florin Zamfirescu este purtătorul de cuvânt al formaţiunii create de Corneliu Vadim Tudor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici