„Era nevoie să aprobăm un act normativ care să ne permită continuarea proiectelor deja începute de închidere şi ecologizare. Este vorba în principal de obiectivul minier de la Baia Sprie – Iaz Tăuţii de Sus, judeţul Maramures, dar şi alte iazuri de decantare, unde, odată cu promovarea acestei hotărâri de guvern şi după obţinerea actelor de reglementare, lucrările de ecologizare vor putea începe în anul 2023, funcţie de finalizarea procedurilor de achiziţie”, a explicat Florin Spătaru, ministrul economiei.
Obiectivele la care face referire proiectul sunt Mina Certej – Iaz V. Miresului şi V. Mealu, judeţul Hunedoara; Mina Teliuc – Iazurile nr. 1, 2, 3, judeţul Hunedoara şi iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin. Astfel, la Mina Teliuc – Iazurile nr. 1, 2, 3, jud. Hunedoara, durata totală pentru implementarea proiectelor de ecologizare a fost estimată la 36 de luni, la mina Certej – Iaz V. Miresului si V. Mealu, jud. Hunedoara – 48 luni, la iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin – 30 luni, iar la Mina Baia Sprie – Iaz Tăuţii de Sus, judeţul Maramureş – 24 luni.
La repartizarea sumelor prevăzute pentru derularea programului anual de refacere ecologică a siturilor afectate de industria minieră la obiectivele miniere aprobate la închidere prin Hotărâri de Guvern, pentru anul 2022 s-a ţinut seama de asigurarea fondurilor minime necesare demarării procedurilor de achiziţie pentru adaptarea proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor aferente iazurilor de decantare care fac obiectul prezentului act normativ.