Modificarea Legii averii demnitarilor: "diferenţe nejustificabile", înlocuit cu "diferenţe vădite"

Deputaţii din Comisia juridică au decis înlocuirea sintagmei "diferenţe nejustificabile" între venituri şi averea dobândită, cuprinsă în modificarea Legii pentru controlul averii demnitarilor, cu formula "diferenţe vădite", punând-o astfel în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi cu Legea ANI.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Modificarea Legii averii demnitarilor: "diferenţe nejustificabile", înlocuit cu "diferenţe vădite"

Modificarea Legii averii demnitarilor: "diferenţe nejustificabile", înlocuit cu "diferenţe vădite" (Imagine: Mediafax Foto)

Alineatul 1 din articolul 18 al Legii de modificare a Legii 115/1996 prevedea că "dacă între averea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă se constată diferenţe nejustificabile prin veniturile realizate, Curtea de Apel va stabili, prin hotărâre, bunurile sau cota-parte din acestea care nu au fost dobândite din venituri sau alte surse legale ale persoanei a cărei avere este supusă controlului".

Potrivit modificării propuse de Camera Deputaţilor, sintagma "diferenţe nejustificabile prin veniturile realizate" va fi înlocuită cu "diferenţe vădite". Înlocuirea a fost necesară deoarece Curtea Constituţională a apreciat că articolul respectiv încalcă dispoziţiile articolului 44(8) din Constituţie, potrivit căruia "averea dobândită ilicit nu poate fi confiscată".

Potrivit Raportului asupra reexaminării Legii pentru modificarea Legii 115/1996 în acest mod dispoziţiile articolului 18 vor fi puse în acord cu dispoziţiile art.44 alin(1) lit.a din Legea numărul 144/2007 privind ANI care prevede că este pornit controlul "dacă între averea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă sunt diferenţe vădite".

Potrivit Deciziei Curţii Constituţionale numărul 453 din 6 aprilie 2008, articolul 18 al Legii pentru modificarea legii 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere a fost declarată neconstituţională.

Critica de neconstituţionalitate a vizat redactarea articolului 18, considerat neconform cu dispoziţiile articolului 44 (8) din Constituţie, Curtea reţinând că modificările propuse sunt imprecise şi neadecvate , întrucât este utilizată expresia "diferenţe nejustificabile", a cărei sferă de cuprindere nu poate fi determinată.

Senatul a respins Legea de modificare a Legii 115/1996, acceptând obiecţiile de neconstituţionalitate. Camera Deputaţilor este for decizional.

Potrivit site-ului Camerei, varianta Comisiei juridice a fost dezbătută în plen în 15 octombrie şi a rămas pentru votul final.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici