Modificări la Statutul PSD: 18 vicepreşedinţi şi Conferinţă anuală pentru raportul conducerii

Liderii PSD au decis, înaintea Comitetului Executiv care va avea loc vineri seară, ca printre propunerile de modificare a Statutului să fie creşterea de la 15 la 18 a numărului de vicepreşedinţi şi organizarea unei Conferinţe Anuale în care conducerea centrală să prezinte rapoarte de activitate.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Modificări la Statutul PSD: 18 vicepreşedinţi şi Conferinţă anuală pentru raportul conducerii

Modificări la Statutul PSD: 18 vicepreşedinţi şi Conferinţă anuală pentru raportul conducerii (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Conferinţa Naţională Anuală ar urma să se desfăşoare în prima săptămână din octombrie şi ar putea duce la demiterea echipei de conducere centrală, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea partidului.

Organizarea unei astfel de Conferinţe a fost propusă de preşedintele PSD, Victor Ponta. Conferinţa Naţională Anuală are componenţa unui Consiliu Naţional lărgit.

Conducerea centrală, preşedintele, secretarul general şi vicepreşedinţii, vor prezenta rapoarte de activitate anuală, Conferinţa apreciind sau nu prin vot dacă activitatea a fost satisfăcătoare.

De asemenea, la Conferinţa Anuală preşedintele poate cere un vot de încredere, lipsa acestuia ducând la demiterea întregii echipe de conducere şi organizarea, în scurt timp, a unui congres extraordinar pentru alegeri interne.

Liderii PSD au mai stabilit majorarea numărului de vicepreşedinţi care vor fi aleşi la următoarele alegeri interne (peste trei ani şi jumătate, dacă ele vor fi ordinare).

Astfel, conducerea partidului a revenit asupra criteriului regional, care va determina alegerea a opt astfel de vicepreşedinţi.

Pe pe lângă cei opt vicepreşedinţi regionali, alţi şapte vor fi aleşi, fără domenii, în ordinea voturilor obţinute în congres.

Lor li se vor adăuga alţi trei vicepreşedinţi nealeşi de congres, ei fiind preşedinţii primelor trei organizaţii judeţene cu rezultatele cele mai bune obţinute la alegerile locale şi/sau parlamentare desfăşurate până la momentul congresului respectiv.

Toate aceste propuneri vor fi rediscutate şi, de principiu votate în Comitetul Executiv care are loc vineri seara.

Potrivit unor surse din partid, preşedintele de onoare, Ion Iliescu, ar putea relua, fie în CEX, fie în timpul congresului de sâmbătă, propunerea de înfiinţare a unui Consiliu al Preşedinţilor, propunere care nu a întrunit acordul Biroului Permanent de luni.

Propunerea lui Iliescu era ca acest Consiliu sau Senat al preşedinţilor să reunească toţi foştii şi actuali preşedinţi de partid şi de Consiliu Naţional şi să supervizeze deciziile politice ale conducerii centrale.

Pe de altă parte, aceleaşi surse dau ca certă modificarea Statutului în sensul introducerii alegerii preşedintelui partidului şi a candidatului la prezidenţiale de către toţi membrii de partid, prin vot în toate organizaţiile locale.

Propunerea a fost înaintată de fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, fiind însă susţinută şi de Victor Ponta în manifestul cu care a candidat la preşedinţia PSD în februarie.

O altă propunere care este dată ca şi aprobată de liderii PSD este cea prin care se consfinţeşte de drept o stare de fapt, preşedintele Consiliului Naţional, al organizaţiei de Femei, de Tineret şi de Seniori urmând să fie membri cu drept de vot în Biroul Permanent Naţional.

Variantele de modificare la Statut vor fi discutate vineri seară în Comitetul Executiv şi este de aşteptat, întrucât CEX reuneşte toţi preşedinţii de organizaţii, ca propunerile validate de CEX să fie aprobate sâmbătă, la congres.

Liderii PSD au decis, înaintea Comitetului Executiv care va avea loc vineri seară, ca printre propunerile de modificare a Statutului să fie creşterea de la 15 la 18 a numărului de vicepreşedinţi şi organizarea unei Conferinţe Anuale în care conducerea centrală să prezinte rapoarte de activitate.

Actualul Statut PSD interzice cumulul a mai mult de două funcţii de conducere, astfel încât majoritatea vicepreşedinţilor partidului sunt şi preşedinţi de organizaţii judeţene: Marian Oprişan, Marian Vanghelie, Rodica Nassar, Constantin Niţă, Ion Prioteasa, Ion Câlea, Gheorghe Nichita, Robert Negoiţă, Ioan Chelaru.

O altă propunere de modificare a Statutului, care a întrunit acordul de principiu al membrilor BPN, vizează desfiinţarea funcţiei de trezorier şi înfiinţarea Comitetului Financiar în cadrul Consiliului Naţional.

Propunererile de modificare a Statutului vor fi supuse votului congresului extraordinar care va avea loc sâmbătă, 16 octombrie. Cele adoptate urmează intre în vigoare la următoarele alegeri care vor avea loc în partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici