Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că va rupe toate relaţiile cu Siria şi va impune sancţiuni împotriva acesteia după ce ţara a recunoscut republicile separatiste Doneţk şi Lugansk.
Racheta a lovit una dintre clădiri şi a distrus apartamentele de la etajele 3 – 5.
Din păcate, 4 persoane au fost ucise şi alte 5 au fost rănite.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii celorlalte patru ţări riverane Mării Caspice şi-au reafirmat miercuri angajamentul comun de a menţine armatele străine în afara regiunii.
Preşedinţii Rusiei, Iranului, Azerbaidjanului, Turkmenistanului şi Kazahstanului s-au întâlnit în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, pentru un summit în cadrul căruia au discutat despre cooperarea regională şi probleme internaţionale, conform AP.
Într-un comunicat de după reuniune, aceştia au subliniat acordul lor de a interzice orice militari străini în zona caspică. De asemenea, au subliniat angajamentul de a nu oferi teritoriul naţiunilor lor pentru o agresiune împotriva unei alte ţări riverane.
Putin şi alţi lideri nu au menţionat luptele din Ucraina în comentariile lor publice de la summit.
Siria a decis să recunoască în mod oficial „independenţa şi suveranitatea Republicilor Populare Luhansk şi Doneţk”, a anunţat miercuri agenţia de ştiri de stat SANA, preluată de CNN.
„Ca expresie a voinţei comune şi a dorinţei de a stabili relaţii în toate sectoarele, Republica Arabă Siriană a decis să recunoască independenţa şi suveranitatea atât a Republicii Populare Luhansk, cât şi a Republicii Populare Doneţk”, a relatat SANA, citând o sursă oficială din cadrul Ministerului sirian de Externe.
„Se va stabili o comunicare cu ambele ţări pentru a conveni asupra unui cadru de consolidare a relaţiilor dintre ţările noastre, inclusiv iniţierea de relaţii diplomatice”, a adăugat sursa din ministerul de externe sirian.
144 de soldaţi ucraineni, unii dintre ei implicaţi în apărarea oţelăriei Azovstal, au fost eliberaţi în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat Ministerul Apărării din Ucraina.
Potrivit The Guardian, ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că 144 de soldaţi ucraineni, inclusiv trupe care se aflau la oţelăria Azovstal din Mariupol, au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia.
Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri de când Rusia a invadat Ucraina, a anunţat, pe Telegram, direcţia de informaţii a ministerului.
Dintre cei 144 de soldaţi ucraineni eliberaţi, 95 au fost implicaţi în apărarea oţelăriei Azovstal, a precizat sursa citată.
Ucraina a lăudat miercuri NATO pentru că a adoptat o „poziţie clară” faţă de Rusia şi pentru că a invitat Finlanda şi Suedia să se alăture alianţei militare, şi a cerut o „poziţie la fel de puternică şi activă faţă de Ucraina” pentru a proteja securitatea euroatlantică.
„Astăzi, la Madrid, NATO a dovedit că poate lua decizii dificile, dar esenţiale”, a scris pe Twitter ministrul de externe Dmytro Kuleba. „Salutăm o poziţie clară cu privire la Rusia, precum şi aderarea Finlandei şi Suediei. O poziţie la fel de fermă şi activă în ceea ce priveşte Ucraina va contribui la protejarea securităţii şi stabilităţii euro-atlantice”.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs video la summitul NATO de la Madrid că ţara sa are nevoie de arme mai avansate şi de bani pentru a se apăra împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia din 24 februarie, scrie Reuters.
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat noi măsuri pentru oferirea de asistenţă politică şi concretă Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei. NATO va accelera furnizarea de echipamente non-letale de apărare, va îmbunătăţi mijloacele de apărare cibernetică din Ucraina şi va susţine modernizarea industriei ucrainene de apărare. „Pe termen mai lung, vom oferi asistenţă Ucrainei şi vom susţine eforturile ţării de reconstrucţie post-conflict şi reformele”, precizează liderii statelor NATO.
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri liderilor NATO să admită Ucraina în Alianţa Nord-Atlantică sau să o integreze în arhitectura de securitate occidentală, avertizând că Rusia ar putea ataca şi alte ţări.
„Oare Ucraina nu a plătit suficient” astfel încât să fie admisă în NATO? „Încă este insuficientă contribuţia noastră pentru apărarea Europei şi a întregii lumi civilizate?”, le-a spus Volodimir Zelenski liderilor NATO în discursul rostit prin videoconferinţă la summitul de la Madrid.
„Avem nevoie de garanţii de securitate şi trebuie să găsiţi un loc pentru Ucraina în spaţiul comun de securitate. Gândiţi-vă la un lucru: în momentul de faţă, o ţară care nu este membră NATO a reuşit să opună resistenţă peste patru luni unui stat pe care dumneavoastră îl consideraţi oficial cea mai mare ameninţare. Noi oprim Rusia să ne distrugă pe noi şi să vă distrugă pe dumneavoastră”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de CNN.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miercuri liderilor NATO că ţara sa are nevoie de arme mai avansate şi de bani pentru a se apăra împotriva Rusiei, avertizând că ambiţiile Moscovei nu se opresc la Ucraina.
El a estimat costul lunar al apărării Ucrainei împotriva invaziei Rusiei la aproximativ 5 miliarde de dolari.
„Acesta nu este un război purtat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa, pentru cum va fi viitoarea ordine mondială”, a declarat el într-un discurs virtual la un summit al alianţei occidentale de apărare de la Madrid, potirvit Reuters.
Administraţia Vladimir Putin consideră că summitul de la Madrid confirmă agresivitatea Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia, în contextul deciziei de admitere a Finlandei şi Suediei şi al suplimentării prezenţei militare în Europa de Est, inclusiv în România.
„Integrarea Suediei şi Finlandei în NATO este profund destabilizatoare. Summitul de la Madrid consolidează cursa agresivă de izolare a Rusiei”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.
Alianţa Nord-Atlantică urmează să invite oficial Finlanda şi Suedia să devină membre NATO, după ce Turcia a renunţat la obiecţiile faţă de această decizie.
În cursul summitului de la Madrid, NATO va adopta noul concept strategic, adaptat riscurilor generate de Rusia şi de China.
Papa Francisc a vorbit despre atacul aerian care a lovit un mall din Ucraina şi a condamnat bombardamentul „barbar”, potrivit Sky News.
Papa Francisc a condamnat bombardamentul asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk numindu-l cel mai recent dintr-o serie de „atacuri barbare” împotriva Ucrainei.
Cel puţin 18 persoane au fost ucise şi aproximativ 60 au fost rănite luni în urma unui atac cu rachete asupra unui mall.
Ucrainenii au vorbit despre un act terorist, în timp ce ruşii au spus că centrul nu era folosit şi că atacul a vizat un depozit de armament.
„Rusia trebuie învinsă militar”, a declarat premierul belgian Alexandre de Kroo. „Am spus-o clar: acest război poate fi câştigat doar pe câmpul de luptă şi trebuie să continuăm să îl susţinem pe preşedintele Zelenski şi populaţia ucraineană în măsura în care este posibil pentru a învinge agresiunea rusă pe câmpul de luptă”, a declarat premierul belgian înainte de summitul NATO de la Madrid.
Căutările persoanelor dispărute şi curăţarea resturilor de la centrul comercial lovit luni de o rachetă rusească sunt în curs de desfăşurare, a declarat Vitalii Maletskyi, primarul din Kremenciuk.
Au avut loc explozii în Dnipro şi a fost emisă o alertă aeriană. Informaţiile sunt în curs de clarificare.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la ONU, că este un „stat terorist”, relatează Reuters. Rusia are drept de veto în Consiliu şi se poate proteja de orice astfel de acţiune.
Impactul unei rachete zădărnicite asupra clădirii de 5 etaje din Mykolayiv Este posibil ca oamenii să se afle sub dărâmături. O operaţiune de căutare şi salvare este în curs de desfăşurare.
114 persoane au fost deja ucise în Mykolayiv la începutul unei invazii la scară largă a Rusiei.
Acest lucru a fost raportat de primarul oraşului, Aleksandr Senkevich. Informaţiile privind posibilele victime sunt în curs de clarificare.
Ministerul rus al Apărării „a anunţat” noi lovituri asupra oraşelor Ucrainei. Ţintele vizate sunt Bakhmut, Cernihiv, Seversk şi Vysokopole.
Franţa va preda Ucrainei încă 6 unităţi de artilerie autopropulsată Caesar. Acest lucru se adaugă la cele 12 obuziere livrate anterior.
Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din lume, îşi va încheia operaţiunile comerciale din Rusia în următoarele şase luni, a anunţat marţi compania, conform Reuters.
Serviciul de securitate ucrainean a declarat marţi că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete ruseşti care au ucis peste 50 de soldaţi într-o unitate militară din vestul ţării în luna martie, relatează Reuters.