Prima pagină » Știri externe » Moldova afirmă că Rusia a ajutat un deputat pro-moscovit să scape de închisoare

Moldova afirmă că Rusia a ajutat un deputat pro-moscovit să scape de închisoare

Republica Moldova a acuzat luni Ambasada Rusiei că ar fi contribuit la fuga unui deputat pro-Kremlin în regiunea separatistă Transnistria, chiar înainte ca acesta să fie încarcerat pentru acuzații legate de finanțare politică ilegală, transmite Reuters.
Moldova afirmă că Rusia a ajutat un deputat pro-moscovit să scape de închisoare
Roxana Dena
31 mart. 2025, 17:14, Politic

Este vorba despre cazul lui Alexandr Nesterovschii, care nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere

Acesta este cel mai recent episod în care guvernul pro-european de la Chișinău acuză Rusia de amestec în viața politică internă. Moscova a respins acuzațiile, calificându-le drept nefondate.

Într-un comunicat, Ambasada Rusiei la Chișinău a calificat acuzațiile drept „nefondate și inacceptabile” și a cerut autorităților moldovene să se „abțină de la speculații provocatoare”.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a publicat un videoclip în care se presupune că Nesterovschii intră în sediul ambasadei Rusiei din Chișinău pe 18 martie, cu o zi înainte ca instanța să-l condamne la 12 ani de închisoare.

El a fost găsit vinovat că a direcționat ilegal fonduri către un partid pro-rus asociat cu omul de afaceri fugar Ilan Șor, în timpul alegerilor locale din 2023, dar și în contextul alegerilor prezidențiale din 2024 și al referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Nesterovschii a respins acuzațiile, susținând că sunt motivate politic

SIS a mai precizat că, în ziua pronunțării sentinței, deputatul a fost transportat cu un automobil alb cu plăcuțe diplomatice – vizibil și în înregistrarea video – către regiunea transnistreană, controlată de forțe susținute de Rusia și aflată în afara autorității Chișinăului încă din anii 1990.

„Acest tip de activitate face parte din mecanismul de agresiune hibridă îndreptat împotriva Republicii Moldova,” a declarat Alexandru Musteață, directorul SIS, într-un briefing de presă.

Guvernul de la Chișinău, care urmărește aderarea la Uniunea Europeană până în 2030, a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze țara și să influențeze procesul democratic.

Alegerile parlamentare din această toamnă vor reprezenta un test major pentru popularitatea cursului pro-european al guvernului.

Tot marți, autoritățile moldovene au anunțat că au reținut-o pe Eugenia Guțul, guvernatoarea pro-rusă a regiunii Găgăuzia, sub acuzația de finanțare politică ilegală, în timp ce încerca să părăsească țara.

Guțul a susținut că acuzațiile sunt, la rândul lor, motivate politic. Ulterior, o instanță a decis ca ea să fie reținută preventiv pentru 30 de zile.

Poliția a mai informat că o altă deputată pro-rusă, Irina Lozovan, cercetată în baza unor acuzații similare, se sustrage urmăririi penale. Lozovan a declarat, de asemenea, că acuzațiile sunt motivate politic.