Moldovan:Dacă documentele Wikileaks ar fi privite serios, Băsescu ar trebui acuzat de înaltă trădare

Purtătorul de cuvânt al PSD, Emil Radu Moldovan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că în situaţia în care cablogramele Wikileaks ar fi privite "foarte serios" preşedintele Traian Băsescu ar trebui acuzat de "înaltă trădare", transmite corespondentul MEDIAFAX.

8 afișări

"În viziunea mea, în cazul în care cablogramele Wikileaks ar fi privite foarte serios, ar trebui ca preşedintelui Traian Băsescu, care ne spune cum de la sine putere le taie pensiile românilor şi că a lăsat în Irak două miliarde de euro, Kovesi şi cu Morar să meargă să îi pună cătuşe pentru înaltă trădare unul la o mână şi altul la alta. Nu are dreptul un preşedinte să facă aşa ceva. Aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Parlamentul. De capul lui a făcut lucrul acesta. Apoi şi-a permis să spună că atât timp cât el este la Cotroceni cumpărăm second-hand F-16. Şi aceasta este o decizie a Guvernului care trebuie aprobată de Parlament", a spus Moldovan.

Moldovan a spus însă că are reţineri privind aceste cablograme fiindcă mulţi dintre cei care ar trebui să le nege sau să le confirme spun că afirmaţiile lor au fost scoase din context.

Moldovan a spus că el, personal, preferă să aştepte ca acele lucruri care apar menţionate în cablograme să fie confirmate sau infirmate de cineva.

"În ce priveşte ceea ce ţine de PSD, traducerea este una tendenţioasă. Întrebarea era dacă are şanse Victor Ponta să fie ministrul Justiţiei, iar Georgian Pop a spus că sunt doar discuţii pe această temă şi nu crede că are susţinere nici în PSD. Varianta în engleză este diferită", a spus Moldovan, adăugând că există suspiciuni că s-a făcut o "prelucrare fină" a traducerilor din engleză în funcţie de anumite interese.

Şeful statului le-ar fi comunicat diplomaţilor americani, în 2005, că România a acceptat să renunţe la 80% din datoria istorică de 2,6 miliarde USD pe care trebuia să o primească de la Irak, potrivit unor telegrame atribuite ambasadei, obţinute de Wikileaks şi publicate de Kamikaze.

Revista Kamikaze a început, duminica trecută, să publice documente obţinute de la Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange. Redactorul-şef adjunct al publicaţiei, Cătălin Prisăcariu, a anunţat public că documentele postate pe site-ul revistei reprezintă "originalele" telegramelor transmise de Ambasada americană de la Bucureşti către Washington, fără ca asupra lor să fi fost operată vreo selecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici